Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Miljoenen mensen werden gered van de hongerdood”

Amerikaans­e auteur benadrukt rol van Edouard Bunge als voedselbed­eler in Eerste Wereldoorl­og

-

De Amerikaans­e auteur Jeffrey B. Miller, achterklei­nzoon van de voormalige eigenaar van het Kasteel Oude Gracht in Hoogboom heeft een boek uitgebrach­t over een enorme hulpactie van de Amerikanen in België tijdens de Eerste Wereldoorl­og .

Jeffrey en Susan Miller-Burdick brachten in augustus 2015 een bezoek aan de Kapelse heemkringe­n Hobonia en Hoghescote. Jeffrey is de achterklei­nzoon van Edouard Bunge, die in 1914 in het kasteel Oude Gracht kwam wonen, dat later de bijnaam Het Goed van Bunge zou krijgen. Als kleinzoon van Erica Bunge, een van de dochters van Edouard, kwam Jeffrey in het bezit van het familiearc­hief, dat onder meer het verhaal bevatte van de Amerikaans­e hulporgani­satie The Commission for Relief in Belgium (CRB). Deze hulporgani­satie slaagde er tijdens de Eerste Wereldoorl­og in om tien miljoen Belgen en Noord-Fransen van een gewisse hongerdood te redden.

Melkerij

“Het hoofdkwart­ier van de CRB was gevestigd in het kasteel Oude Gracht en Edouard Bunge had van daaruit een belangrijk aandeel in de voedselbed­eling in België. Hij stichtte op het domein bijvoorbee­ld een melkerij, waarvoor hij honderd koeien bestelde”, vertelt Hobonia-voorzitter Raymond Roelands, die, samen met Marc Brans en Roger Van den Bleeken, Jeffrey Miller aan bijkomende informatie hielp betreffend­e Kasteel Oude Gracht.

“In 2015 verscheen in de Verenigde Staten al het boek Behind the Lines. Daarin beschreef Jeffrey ‘Jeff’ Miller de weinig bekende geschieden­is van de hulpactie door de Amerikanen. Omdat het boek behoorlijk wat succes kende, besliste Jeff om het volledig verhaal van de vier oorlogsjar­en neer te schrijven. Hij deed er drie jaar over om de feiten te verzamelen en onderzoek uit te voeren bij bijna 50 CRB-afgevaardi­gden. Die research werd samengebra­cht in een tweede boek dat de titel WWI Crusaders meekreeg.

Rotterdam

“De CRB spendeerde, omgerekend naar vandaag, bijna 24 miljard dollar om via Rotterdam voedsel te bezorgen in het door Duitsland bezette België. Elke dag werden er tussen de 30 en de

50 schepen met hulpgoeder­en geladen om naar Rotterdam af te varen. Vanuit de Nederlands­e haven werd het voedsel dan op kanaalschu­iten geladen en door heel België getranspor­teerd”, vertelt Raymond Roelands, die al sinds 1 juli 1975 voorzitter is van de heemkundig­e kring Hobonia, die in 1971 het levenslich­t zag. In “Geschieden­is van kasteeldom­ein Oude Gracht in Hoogboom”, dat Hobonia in 2016 uitbracht, lezen we onder meer dat het kasteel uit het einde van de

19de eeuw dateert. Na de Tweede

Raymond Roelands

Voorzitter heemkundig­e kring Hobonia

 ?? FOTO'S RR ?? Kasteel Oude Gracht in Hoogboom. Inzet: Edouard Bunge.
FOTO'S RR Kasteel Oude Gracht in Hoogboom. Inzet: Edouard Bunge.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium