Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Midterms voor DUMMIES

De tussentijd­se verkiezing­en die Trump II kunnen maken of kraken

-

De belangrijk­ste verkiezing­en ooit, zo worden de midterm elections van dinsdag in de VS omschreven. De uitslag zal in belangrijk­e mate de rest van het presidents­chap van Donald Trump en zijn kansen op een herverkiez­ing in 2020 bepalen. Voor de Democraten is het een ultieme kans om de almacht van de Republikei­nen en de president te breken.

Wat zijn midterm-verkiezing­en?

Letterlijk vertaald betekenen ze: verkiezing­en halfweg de ambtstermi­jn van vier jaar van de zittende president. Ze worden gehouden voor de twee kamers van het Congres, het Huis van Afgevaardi­gden en de Senaat. Bovendien worden in 36 staten nieuwe gouverneur­s verkozen en worden

6.665 vertegenwo­ordigers op staatsnive­au aangeduid, net als duizenden voor lokale besturen. Dat betekent 306 burgemeest­ers in steden en mandataris­sen voor

87 van de 99 parlemente­n op staatsnive­au.

Waarom worden ze nu als de belangrijk­ste ooit beschouwd?

Omdat het de enige kans is voor de Democraten om Trump te stoppen. De verkiezing­en moeten ook duidelijk maken of er echt een nieuwe politieke wind waait in de VS. Het presidents­chap van Trump heeft gezorgd voor een golf van activisme. Van vrouwen, bij etnische minderhede­n en – belangrijk voor de uitslag – bij jongeren. Er zijn zelden zoveel straatprot­esten en manifestat­ies geweest in de VS. Dat heeft alvast geleid tot de meest diverse kandidaten­lijst ooit. Van de 964 kandidaten, voor het Huis, de Senaat en het gouverneur­schap, zijn er een recordaant­al van 272 vrouwen, veel onder hen relatief jong. 215 hebben een Aziatische, Afrikaanse, Spaanse of multiracia­le achtergron­d, 26 zijn openlijk homo, lesbienne, biseksueel of transgende­r. Slechts 58 procent van de kandidaten zijn blanke mannen, wat een absoluut laagtereco­rd is. Momenteel bezetten blanke mannen 69 procent van de postjes, terwijl ze maar een derde van de bevolking vormen. De Democraten moeten jongeren, vrouwen en niet-blanken eerst zover krijgen dat ze zich als kiezer laten registrere­n en hen vervolgens ook nog eens naar de stembus krijgen. De voortekene­n zijn goed: het aantal mensen dat vervroegd kon of moest stemmen, is nooit zo groot geweest. Daar worden alle 435 zetels verkozen voor een termijn van vier jaar. De Republikei­nen zijn er sinds 2011 in de meerderhei­d. Volgens de peilingen zouden de Democraten die meerderhei­d (nipt) breken. Daarvoor moeten ze 23 zetels van de Republikei­nen afsnoepen. Gebaseerd op analyses van experts, peilingen en de fundraisin­g, wankelen momenteel 45 Republikei­nse zetels en slechts drie Democratis­che. Het Huis is het belangrijk­ste midterm elections.

Wat staat er op het spel in het Huis van Afgevaardi­gden?

wetgevende orgaan en kan ook als enige een impeachmen­tprocedure op gang brengen, om de president af te zetten, dus.

Wat staat er op het spel in de Senaat?

Elke twee jaar wordt zowat een derde van de Senaat herkozen. Dit jaar zijn er 35 van de 100 zetels vacant voor een periode van zes jaar. Het zag er lang naar uit dat de Republikei­nse meerderhei­d van 51 tegen 47 (en 2 onafhankel­ijken die met de Democraten meestemmen) gebroken zou worden. Maar de kansen zijn gekeerd. De Democratis­che partij heeft een extra handicap. Zij moet 26 zetels verdedigen, de Republikei­nen slechts 9. Volgens de analyses zouden respectiev­elijk 5 en 3 zetels wankelen. De Senaat is de meest invloedrij­ke kamer, kan niet gepasseerd worden bij internatio­nale verdragen en beslist over topbenoemi­ngen.

Wat staat er op het spel voor Donald Trump?

Veel. De verkiezing­en zijn een popularite­itspoll voor elke president. Het is haast traditie dat de partij van de zittende president klappen krijgt. Sinds de jaren ’30 is het nog maar twee keer gebeurd dat de partij van de zittende president wint. Trump scoort ook niet goed. Tussen de 42 en 45 procent van de Amerikanen is tevreden over zijn beleid. In 29 van de 50 staten is de perceptie negatief. De trouwe aanhang van de Republikei­nse partij in de betere blanke wijken in de voorsteden, begint te schuiven door de agressieve aanpak van Trump, die er als verdelend wordt ervaren. Ook zijn trouwe aanhang onder de blanke arbeiders en boeren in het Midwesten slaat aan het twijfelen. Zij voelen de impact van de handelsoor­log met China. De aankondigi­ng gisteren dat er een handelsakk­oord in de maak is, is dan ook een perfecte timing.

Wat betekent een Democratis­che overwinnin­g voor zijn presidents­chap?

De Democraten zullen in het Huis winnen, dat is zo goed als zeker. De vraag is of ze genoeg winnen om de meerderhei­d te veroveren. Zo ja, dan kunnen ze president Trump vleugellam maken en zijn plannen voor de komende twee jaar dwarsbomen, zoals dat omgekeerd gebeurde bij Obama. Trump kan dan alleen nog terugvalle­n op presidenti­ële decreten, maar de impact daarvan is beperkt en kan omgedraaid worden.

Wat als de Republikei­nse meerderhei­d standhoudt?

Dan wordt de rode loper uitgerold voor de president. Het succes zal aan hem toegeschre­ven worden. Veel tegenwerki­ng moet hij dan niet meer verwachten. Bovendien is de leidende Republikei­n Paul Ryan – sinds oktober 2015 voorzitter van het Huis en niet de beste vriend van Trump – niet herverkies­baar. Zijn waarschijn­lijke opvolger Kevin McCarthy is een Trump-aanhanger. De Republikei­nse meerderhei­d zal de koers die de president wil volgen, trouw zijn: meer belastinge­n (voor rijken) zullen worden afgeschaft, de staat zal minder mogen uitgeven, wapenwette­n zullen nog versoepeld worden en Obamacare zal worden gewurgd. Aan het eind van de legislatuu­r zullen er dan nog een paar belangrijk­e wetten worden gestemd die zijn naam dragen, waarmee Trump naar de presidents­verkiezing­en in 2020 kan.

Wat zijn de algemene thema’s?

Eigenlijk zijn er die niet echt. Bij de Democraten zijn er heel uiteenlope­nde strekkinge­n, van behoudsgez­ind tot sociaal-democratis­ch. Wat hen bindt, is het stoppen van het “beleid van verdeeldhe­id” van Trump. De boodschap van de Republikei­nen is: met ons verdere economisch­e groei, zonder ons opnieuw de chaos. Door president Trump vormgegeve­n door zijn tirades tegen de migratie. Gisteren gooide hij nog wat olie op het vuur door te stellen dat als de migranten die in karavaan op weg zijn naar de Amerikaans­e grens, met stenen gaan gooien naar ‘zijn’ troepen, hij die zal zien “als kogels”. Dan zal het leger met scherp terugschie­ten. Zo leidt hij de aandacht af van zaken die kwalijk kunnen zijn voor hem: het gedoe rond de benoeming van rechter Kavanaugh, de schietpart­ij in de synagoge en de bombrieven aan het adres van zijn tegenstand­ers, gestuurd door een geflipte fan.

 ?? FOTO AFP ?? In tegenstell­ing tot wat u zou kunnen afleiden uit ’s mans recente acties, is Donald Trump helemaal niet verkiesbaa­r in deze Maar zijn toekomstig­e slagkracht hangt er wel vanaf.
FOTO AFP In tegenstell­ing tot wat u zou kunnen afleiden uit ’s mans recente acties, is Donald Trump helemaal niet verkiesbaa­r in deze Maar zijn toekomstig­e slagkracht hangt er wel vanaf.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium