Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hou deze Democraten in de gaten

- PETER MIJLEMANS

Stacey Abrams

Krijgt Georgia de eerste zwarte vrouwelijk­e gouverneur? De kans lijkt groot.

Christine Hallquist Kiest Vermont een transgende­r als gouverneur?

Lauren Underwood Met een naam als die uit House of Cards, troefde de jonge vrouw tot ieders verrassing zes Democratis­che concurrent­en af in Illinois om kandidaat voor het Congres te worden.

Kyrsten Sinema

Kiest Grand Canyon State Arizona voor de eerste biseksuele senator?

Ilhan Omar

De SomalischA­merikaanse is goed op weg om de eerste Amerikaans­e moslima in het Huis te worden.

Deb Haaland

Stemt New Mexico de eerste Native American het Huis in? De kaarten liggen goed.

Jay Robert Pritzker De rijkste kandidaat, met een nettowaard­e van 3 miljard dollar, wordt zo goed als zeker gouverneur van Illinois na een strijd tegen die andere multimilja­rdair, huidig gouverneur Bruce Rauner.

Wat betekenen ze voor de presidents­verkiezing­en in 2020?

Het klinkt misschien verrassend, maar voor de gemiddelde Amerikaan zijn de verkiezing­en van de gouverneur­s voor zijn dagelijks leven belangrijk­er dan die van het Congres. Gouverneur­s, zo wordt weleens gezegd, hebben meer macht dan de president. In het overgrote deel van de staten kunnen ze federale wetten niet of maar deels toepassen. Lokale overheden hebben ook veel impact op onderwijs, economie en ethische kwesties.

Gouverneur­s zijn uiterst belangrijk met het oog op 2020. Hun partijkleu­r bepaalt voor een groot deel de mobilisati­e in de staat in de aanloop naar presidents­verkiezing­en. Belangrijk­er nog: ze zijn een krachtige hefboom voor campagnege­ld voor de kandidaten. Er staan 36 van de 50 gouverneur­sposten in de VS op het spel, waarvan 23 in handen van Republikei­nen zijn. Daar zitten de heel interessan­te swingstate­s Ohio, Michigan, Florida en Pennsylvan­ia bij. Voor een president en een kandidaat-president zijn deze heel erg belangrijk.

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS
 ?? FOTO AP ??
FOTO AP
 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX
 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS
 ?? FOTO EPA-EFE ??
FOTO EPA-EFE
 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium