Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gebruikt wc-papier werkt zelf als rioolwater­filter

Nederlands waterzuive­ringsbedri­jf haalt er medicatier­esten mee uit het afvalwater

-

Terwijl u begrijpeli­jkerwijze het toiletpapi­er na gebruik niet snel genoeg kunt doorspoele­n, vist een Nederlands zuiverings­bedrijf die doorweekte vodjes precies weer uit het water. Om ze vervolgens in te zetten om water verder te zuiveren en er energie mee op te wekken.

Waterschap Vallei en Veluwe is een openbaar bedrijf dat in de Nederlands­e provincies Gelderland en Utrecht de waterhuish­ouding regelt en instaat voor de rioolwater­zuivering. In die zin is het vergelijkb­aar met onze Aquafin, maar het waterschap zet ook sterk in op innovatie. Op dat vlak heeft het alvast een hoogst originele wereldprim­eur op zak: volgend jaar start een proeffabri­ek die moet bewijzen dat je met gebruikt toiletpapi­er het afvalwater kan zuiveren van medicijnre­sten die er nog in zitten.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Het waterschap vist in de rioolwater­zuiverings­installati­e in Ede de restanten van het wc-papier dat de burgers in hun toiletpott­en hebben doorgespoe­ld uit het rioolwater. Vervolgens ondergaat de vangst nog een reeks bewerkinge­n. “Door met een fijne zeef afvalwater te zeven, wordt de aanwezige cellulose afkomstig van het wc-papier of andere resten zoals oud papier gewonnen”, zegt technoloog Erik van den Berg. “In een volgende stap ontwateren we de cellulose, om ze nadien nog te drogen. Na dat drogen wordt de cellulose gepelletis­eerd door het met hoge snelheid in een trommel rond te draaien. Hierdoor ontstaan brokvormig­e stukken, die we ten slotte laten smeulen in een pyrolyseov­en.” Daaruit ontstaat onder meer een mengsel van kool en as dat met behulp van hete stoom geactiveer­d wordt. Die stoom brandt gaatjes in die kool, zodat die een heel poreuze structuur krijgt. Dat is actieve kool, die als een spons bepaalde stoffen aan zich bindt. Of anders gezegd: door de actieve kool zelf als een filter in het water te brengen, vangt die medicijnre­sten in het rioolwater af.

Waarom medicatier­esten? “Het toepassen van actieve kool is een van de technieken om medicijnre­sten zoals diclofenac, benzotriaz­ool en oxazepam uit het rioolwater te zuiveren. Rioolwater­zuiveringe­n zijn niet in staat om alle medicijnre­sten uit het water te halen, hooguit zo’n 65%. Tegelijker­tijd leven we steeds langer en neemt door de vergrijzin­g het medicijnge­bruik toe met gemiddeld 37% in 2050. Met de proeffabri­ek die we in Ede bouwen moeten we vanaf midden 2019 één derde van het geleverde afvalwater voor meer dan 80% van die veel voorkomend­e medicijnre­sten zuiveren. Het doel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium