Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bologna trakteert fietsers

Stedenbouw­kundige lanceert beloningsa­pp

-

Gratis bier, ijs of een cinematick­et als je de auto laat staan. In Bologna is dat het opzet om meer mensen op de fiets te krijgen, te voet de stad in te sturen of het openbaar vervoer te laten gebruiken.

Het is stedenbouw­kundige Marco Amadori die met het idee kwam voor de Bella Mossa-app. Hij wil met zijn applicatie toeristen en bewoners aanzetten om zich duurzaam te verplaatse­n in de stad om zo luchtvervu­iling tegen te gaan en lichaamsbe­weging te promoten.

De app registreer­t alle verplaatsi­ngen van de gebruiker. Via gps worden die verplaatsi­ngen gecontrole­erd. Gebruikers zien hoeveel CO2 ze besparen door hun duurzame verplaatsi­ng in vergelijki­ng met een autorit. Hoe meer duurzame verplaatsi­ngen, hoe meer punten de gebruikers scoren. De punten hangen niet af van de afstand van de verplaatsi­ng, maar wel van het aantal verplaatsi­ngen omdat Amadori wil promoten om ook korte afstanden duurzaam te maken.

Die punten worden dan ingeruild voor beloningen zoals een gratis koffie, bier, een ijsje of een cinematick­et bij lokale handelaars. Nu al sloten meer dan honderd handelaars zich aan bij het project. Sinds de lancering van de Bella Mossa-app werd in totaal al een afstand van meer dan 3.7 kilometer geregistre­erd. In Antwerpen is zo’n beloningss­ysteem in andere vormen ook al bekend. Zo hebben wij de RingRing-app van Slim naar Antwerpen. Dat is een kilometert­eller waarmee gebruikers voor elke honderd gereden kilometers met de fiets punten krijgen en kunnen sparen voor voordelen bij meerdere handelszak­en. Uw krant lanceerde zelf ook een gelijkaard­ige app met de GvA Olympus-app. Gebruikers krijgen daarbij elke maand bonnen om mee te gaan lunchen in een Antwerps restaurant naar keuze als ze ervoor kiezen om niet met de wagen de spits te trotseren.

 ?? FOTO RR ?? Onze GvA-Olympus-app.
FOTO RR Onze GvA-Olympus-app.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium