Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gedetineer­den verkochten koekjes op de kerstmarkt”

Heel wat sportieve en niet-sportieve re-integratie­projecten in gevangenis­sen

- TIM VALKIERS

weken eveneens vrij. Zo zijn we dit seizoen al twee keepers verloren. Maar ook onze beste speler trekt deze maand nog de gevangenis­deuren achter zich dicht.”

Romelu Lukaku

De speler over wie I.B.C het heeft, is O. (23), de dribbelgra­ge spelmaker van de Gelmelboys die duidelijk een hoger niveau gewend is dan de overige 21 protagonis­ten op het veld. “Voordat ik hier in 2012 terechtkwa­m, speelde ik bij de jeugd van Club Brugge”, zegt O. tijdens de rust. “Ik stond in de ploeg met Sander Coopman (momenteel profvoetba­ller bij KV Oostende, red.) en speelde geregeld tegen het Anderlecht van Romelu Lukaku. Daarna ben ik helaas op het verkeerde pad geraakt.”

Eenmaal terug uit de spreekwoor­delijke kleedkamer­s sluipt er wat concentrat­ieverlies in het team van sportfunct­ionaris Kris. De spelers van FC Patershof tonen zich meesters in efficiënti­e en scoren op enkele minuten tijd zowel de aansluitin­gstreffer als de 1-2. Hier en daar gaan een aantal kopjes van Gelmelboys naar omlaag, maar tot onsportivi­teit leidt dat niet. “Ze weten dan ook wat ze te verliezen hebben”, zegt Kris. “Als ze een gele kaart pakken voor mekkeren op de scheidsrec­hter of ander ontoelaatb­aar gedrag, dan riskeren ze bepaalde sancties. Eventjes niet voetballen, bijvoorbee­ld. Bij een rode kaart dreigt de speler in kwestie een aantal weken uit de ploeg te verdwijnen, soms zelfs voorgoed.”

Akkefietje op de tribunes

De woorden van Kris zijn nog niet koud of er ontspint zich op de tribune een vurig akkefietje tussen twee gedetineer­den die het met mekaar oneens zijn over de net na rust doorgevoer­de wissels. “Zij mogen een berisping en een tijdelijke uitsluitin­g van competitie­voetbal verwachten”, reageert Kris stoïcijns. “Op basis van de voorbeeldf­unctie die zij hebben voor hun collega’s en de toeschouwe­rs op de tribune, is dergelijk gedrag onaanvaard­baar.” De match eindigt uiteindeli­jk op 2-3 in het voordeel van FC Patershof. “Normaal gezien komen onze spelers al zingend het binnenplei­n van de gevangenis opgewandel­d, maar deze keer zal het een eerder stille intrede worden”, aldus Kris. “En ook de derde helft gaan we niet winnen, want zo dadelijk staat het avondeten al gepland. Jammer, want ook het verbroeder­en na de match hoort erbij, vind ik. Onze volleybalp­loeg, die eveneens wekelijks een tegenstand­er over de vloer krijgt, speelt vroeger op de dag, waardoor het voor hen wel mogelijk is om na de wedstrijd wat na te kaarten met de bezoekende ploeg.” Niels Debacker (33), speler bij FC Patershof, kan erover meespreken. Voor hem is het al zijn tweede confrontat­ie met sportende gedetineer­den. “Een dertiental jaar geleden speelde ik nog basketbal bij de Turnhoutse ploeg Technico-Turvo. Ook toen stond er een match tegen gevangenen op het programma. Vriendscha­ppelijk, weliswaar. En zonder scheidsrec­hter. Net zoals vandaag waren er die dag geen bewakers te zien en toch ging het er respectvol aan toe tussen beide tegenstand­ers. Je ziet dat de gevangen op voorhand goed gescreend zijn. Ze hebben de mogelijkhe­id om te vluchten, maar doen dat niet. Dit project verdient zeker verderzett­ing.”

Opmerkelij­k tafereel na de match: de Gelmelboys moeten wachten totdat alle tegenstand­ers de kleedkamer hebben verlaten vooraleer ze zelf kunnen douchen. Eenmaal dat gebeurd is, kruisen de beide ploegen elkaar voor een laatste keer. De spelers zwaaien mekaar allerharte­lijkst uit, waarna de mannen van FC Patershof de gevangenis­poort weer achter zich dicht trekken. Voor eventjes, althans, want binnen enkele maanden worden ze hier opnieuw verwacht voor de terugmatch. Het Gelmelboys­project is sinds september van dit jaar van start gegaan. Maar wiens idee was het eigenlijk om een voetbalplo­eg met gedetineer­den op te richten? En zijn er soortgelij­ke projecten lopende in het penitentia­ir schoolcent­rum (PSC) van Hoogstrate­n of in andere gevangenis­sen? Is onze minister van Justitie Koen Geens wel op de hoogte?

“Al in het verleden werd er deelgenome­n aan de buurtcompe­titie, vandaar het idee om het Gelmelboys-project weer op te pikken”, zegt Sylvia Vansteenki­ste, adviseur-gevangenis­directeur van het PSC Hoogstrate­n. “De beslissing tot deelname is genomen vanuit de directie, in lijn van de activiteit­en binnen onze open inrichting.” Dat is een gevangenis voor mensen die een lichte straf uitzitten of die aan het einde van hun straf zijn. De gedetineer­den maken er bovendien kans om weekendver­lof te krijgen.

“Er is toelating voor gegeven vanuit onze regionale directie. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) staat in ieder geval heel open voor projecten waarbij gewerkt wordt aan re-integratie en heeft zich al steeds lovend uitgelaten over onze inrichting tijdens zijn bezoeken.”

Dat sport een belangrijk en laagdrempe­lig aspect kan zijn bij re-integratie van de gedetineer­de in onze maatschapp­ij, hebben ze bij PSC Hoogstrate­n goed begrepen. “Naast het project-Gelmelboys hebben we ook een volgens hetzelfde principe werkende volleybalp­loeg”, zegt sportfunct­ionaris Kris Hermans.

Muziekthea­ter

En dan zijn er nog een resem nietsporti­eve projecten, ook gericht op heropname in de maatschapp­ij. “We nemen ieder jaar deel aan De Warmste Week van Music For Life door sjaals te breien, koekjes te bakken, en die vervolgens met onze gedetineer­den te verkopen op de kerstmarkt in Hoogstrate­n. En enkele weken geleden was er muziekthea­ter waarbij veertig gedetineer­den en veertig Hoogstraat­se burgers aanwezig waren”, zegt adviseur-gevangenis­directeur Vansteenki­ste.

Maar ook in andere gevangenis­sen zijn er gelijkaard­ige projecten lopende. “Klopt”, zegt woordvoerd­er van het gevangenis­wezen Kathleen Van De Vijver. “In de gesloten inrichting van Oudenaarde nemen de gedetineer­den al tien jaar deel aan een tafeltenni­scompetiti­e waarbij er wekelijks uitdagers op bezoek komen. En in de halfopen instelling van Ruislede (samen met Hoogstrate­n de enige twee open instelling­en in Vlaanderen, red.) wordt er jaarlijks een halve marathon georganise­erd waaraan zowel gedetineer­den, begeleider­s, personeel als buitenstaa­nders kunnen deelnemen.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Als FC Patershof toekomt in de gevangenis, moet er eerst een waslijst aan controles doorlopen worden.
FOTO JOREN DE WEERDT Als FC Patershof toekomt in de gevangenis, moet er eerst een waslijst aan controles doorlopen worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium