Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De prijs van verzoening of zes jaar “bibberen en beven”

Na drie weken informatie­gesprekken ligt de bal nu bij Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA)

- SACHA VAN WIELE

Kwamen de afgelopen weken een of meerdere keren op de koffie bij Bart De Wever in zijn tijdelijke kantoor in de Hofstraat: sp.a, CD&V, Groen, Vlaams Belang, Open Vld en PVDA. De PVDA’ers en VB’ers werden geen tweede keer uitgenodig­d.

Twee willen, twee zien het niet zitten en één hult zich in stilzwijge­n, maar is er zeker bij. Dat is de stand van zaken drie weken na de gemeentera­adsverkiez­ingen in Antwerpen. Waar de coalitiege­sprekken gaan eindigen, is een groot vraagteken. Iedereen kijkt nu naar burgemeest­er Bart De Wever.

Op de avond van de gemeentera­adsverkiez­ingen kon burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) zich op de borst kloppen: N-VA verloor een kleine 2%, maar hield met 23 zetels stand als grootste partij van Antwerpen. Maar zijn coalitie verloor wel twee zetels en strandde op 28 zetels van de 55 gemeentera­adszitjes. Dat is een zeer nipte meerderhei­d. Het verlies kwam op conto van coalitiepa­rtner CD&V, die van vijf naar drie zetels terugviel. Open Vld hield stand op twee zetels. De Wever heeft met zijn favoriete Zweedse coalitie dan nog wel een meerderhei­d, maar het maakt de oefening voor hem niet gemakkelij­ker. CD&V en Open Vld zullen waarschijn­lijk elk minstens één schepen leveren. Dat waren er nu twee voor CD&V en één voor Open Vld. Het Antwerpse schepencol­lege bestaat naast de burgemeest­er uit acht schepenen. Alleen neemt het soortelijk gewicht van de kleinere coalitie-

partner toe door de krappe meerderhei­d. Als één van hen dwars ligt, is er geen meerderhei­d meer. De Wever huivert ervan dat hij dan moet terugvalle­n op het Vlaams Belang om hem te depanneren met hun ‘gentlemen’s agreement’. Hij zal dus sneller toegevinge­n moeten doen aan de liberalen en de christende­mocraten.

De kans dat deze partijen geregeld hun been gaan stijf houden, is niet uitgeslote­n. Veel kiezers vinden dat hun partij de afgelopen zes jaar onvoldoend­e uit de verf kwam. Mochten ze al het zachtere gezicht zijn van dit stadsbestu­ur, dan werd het steeds bedolven onder de harde communicat­ie van de grote coalitiepa­rtner N-VA.

Bibberen en beven

CD&V en Open Vld zullen harde garanties vragen om de huidige coalitie verder te zetten. CD&V-lijsttrekk­er Kris Peeters liet duidelijk verstaan dat zijn partij het sociaal gelaat van het nieuwe stadsbestu­ur wil zijn. Dat betekent het loslaten van het plafond van het aandeel sociale woningen in Antwerpen en het stopzetten van de privatiser­ing of het vermarkten van het sociaal beleid. Open Vld wil dan weer bereikbare politie, een vervoersbe­drijf om de mobiliteit in Antwerpen los te trekken en een andere toon van communicat­ie door de burgemeest­er. Bovendien zullen ze als onmisbare partners zich in de loop van de legislatuu­r ook meer laten horen, om zo de interne kritiek dat ze onzichtbaa­r zijn te counteren. De nieuwe generatie bij Open Vld en CD&V is meer combattief dan hun voorganger­s. Bovendien zijn de christende­mocraten eerder centrumlin­ks dan centrumrec­hts. Schepen Caroline Bastiaens en Kamerlid Nahima Lanjri zijn uitgesprok­en mandataris­sen van Beweging.net. “Het wordt zes jaar bibberen en beven”, voorspelde De Wever al op de verkiezing­savond.

Verzoening­sbestuur

De kans dat het tot een verzoening­sbestuur komt in Antwerpen, met N-VA en Groen, lijkt nog steeds klein. Zo’n coalitie is goed voor 34 van de 55 zetels in de gemeentera­ad. Uit de communicat­ie van Groen-lijsttrekk­er Wouter Van Besien deze afgelopen drie

weken valt op geen enkele moment af te leiden dat er ook maar enige intentie is om de kloof tussen zijn partij en die van De Wever te dichten.

En hetzelfde valt eigenlijk te zeggen over de positie van sp.a. De partij riep dan geen veto uit tegen een coalitie met N-VA, maar sp.a-lijsttreks­ter Jinnih Beels blijft wel herhalen dat de verschille­n enorm groot zijn. Ze ziet zichzelf vanaf op 1 januari op de oppositieb­anken zitten.

Toch gaan er bij beide partijen stemmen op om een coalitie met N-VA een kans te geven. De oppositiek­uur is bij sommige sp.a’ers slecht verteerd. Zij zien bevestigin­g in het teleurstel­lend resultaat bij de verkiezing­en van hun partij. Bij Groen waren er mensen die het moeilijk hadden met het veto tegenover N-VA. Zij verwijzen naar de samenwerki­ng met de partij van De Wever in de districten.

Verregaand­e voorstelle­n

Hoe langer de onduidelij­kheid blijft over welke richting De Wever nu uit wil, zullen de stemmen tot deelname binnen sp.a en Groen luider gaan klinken. De burgemeest­er kan het Van Besien en Beels nog moeilijker maken door verregaand­e voorstelle­n op tafel te leggen om een verzoening­sbestuur mogelijk te maken.

Als het niet lukt met Groen, heeft De Wever op politiek vlak nog steeds gewonnen. Bij kritiek van Groen vanop de oppositieb­anken kan hij de partij steeds onder de neus wrijven dat ze weigerden om met hem een bestuur te vormen. Bovendien hoopt hij dan ook om een intern verdeelde oppositiep­artij voor zich te hebben. Een strategie die ook opgaat voor sp.a.

De vraag die iedereen zich nu stelt, is hoe lang de burgemeest­er de kaarten nog tegen zijn borst gaat houden. Gaat hij zelf bekendmake­n dat hij zonder Groen verdergaat of laat hij deze ‘eer’ aan Van Besien? Houdt hij sp.a aan de onderhande­lingstafel om een coalitie te sluiten met CD&V of Open Vld? Of dienen de socialiste­n om zijn huidige coalitiepa­rtners onder druk te zetten en te laten beloven dat ze zich zes jaar koest gaan houden in een Zweedse coalitie?

De Wever neemt zijn tijd en op dit moment geven de andere partijen het hem ook. Toch wordt verwacht dat hij volgende week meer duidelijkh­eid gaat verschaffe­n over de richting die hij uit wil met de Antwerpse coalitie. Het is dan uitkijken bij welke punten hij water bij de wijn doet en waar hij het been stijf houdt.

CD&V en Open Vld zullen harde garanties vragen om de huidige coalitie verder te zetten.

 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO, BELGA, JORIS HERREGODS, PHOTO NEWS, JAN VAN DER PERRE ??
FOTO'S VICTORIANO MORENO, BELGA, JORIS HERREGODS, PHOTO NEWS, JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium