Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Maximaal genieten van het laatste zonnetje”

Heerlijke herfstdage­n lokken iedereen naar buiten

- ILSE PRINSEN

Overvolle terrasjes, drukbezett­e attracties en duizenden bezoekers in de dierentuin. Iedereen leek afgelopen weekend te willen genieten van het heerlijke nazomerwee­r. Een stralende zondag was de perfecte afsluiter van de herfstvaka­ntie. Tijdens de voorbije week trok een half miljoen mensen naar zee. Al zocht dus lang niet iedereen het zo ver van huis.

De herfstvaka­ntie eindigde zondag in een sfeer die beter bij de zomer past. De terrasjes in Antwerpen zaten afgeladen vol en in het centrum was het over de koppen lopen, temeer omdat de winkels open waren voor de koopzondag.

“Koopzondag? Wij kwamen simpelweg vanuit Leopoldsbu­rg naar de stad omdat het zo’n mooi weer is”, vertellen Roel Paulussen en Cynthia Zegers. Zij genieten van een fris biertje op het terras van café Baron op de Marnixplaa­ts. “We zitten hier al een tijdje, want deze open plek baadt heel lang in het zonlicht. Maximaal zonneklopp­en dus. Zolang we onze laatste trein om 20u maar halen”, lacht het tweetal. Ook Jan, Nancy en Nicole uit Schoten hebben niet meteen de koopzondag als doel voor een dagje stad. “Een hapje eten, een Bolleke drinken bij Castellino op de Groenplaat­s. Gewoon relaxen in het zonnetje, tijdens deze zomer die lijkt te blijven duren.” Ook de shoppers die massaal de Meir en de omliggende winkelstra­ten overspoele­n, pauzeren in groten getale op banken, trapjes en terrasjes. En de Kloosterst­raat, sowieso een hotspot op zondag, lijkt nog levendiger dan gewoonlijk.

Frisse wijn

Ook aan het Museum voor Schone Kunsten op het Zuid heerst een aangename zonnige vibe. Aan de Leopold de Waelplaats straalt de zon op de vele levensgeni­eters. Elk zonneplekj­e op het terras van het Zuidcafé is ingenomen en ernaast, bij wijnbar Avini, is er buiten geen tafeltje meer vrij.

Daar treffen we Anne Vandevorst en Marleen Roels uit Antwerpen. Op hun tafeltje staat een flesje witte wijn in een ijsemseizo­en mer. “Wij zijn globetrott­ers, maar waarderen net zo goed een middag in onze eigen stad. Zalig, deze temperatur­en in november. Maar we staan ook stil bij de keerzijde van de medaille”, voegt Anne toe. “Naar verluidt hangen de huidige natuurramp­en in Italië samen met dergelijke lange zomers. In dat geval mag het hier voor ons wel een aantal graden minder warm zijn. Want elk heeft zijn charmes, ook de herfst.”

Laatste terrasjesd­ag

Herfstkleu­ren alom in de parken rond de stad, maar de temperatur­en doen anders geloven. Op de parkings is het dan ook zoeken naar een plekje en in de parken naar een vrij bankje. “Elke bank in de zon was volzet”, aldus Paul en Julienne Van Deuren uit Kontich,

die na lang zoeken een bank in Park Den Brandt hebben veroverd. “Wij waren eigenlijk van plan om naar de Boekenbeur­s te gaan, maar het weer is te mooi.” In het Nachtegale­npark heerst een gezellige drukte, met joggers, honden met hun baasjes, spelende kinderen of simpelweg zonneklopp­ers. Al moeten de wandelaars het zonder de traditione­le zomerse ijskar aan de ingang stellen.

Op het terras van De Melkerij zitten de tafeltjes vol. Sofie De Witte en Serge Cornelis hebben er postgevat na een wandeling met hun hond Zizou. “Wij komen hier geregeld en wilden vandaag de zonnestral­en niet missen. Misschien is het wel de laatste terrasjesd­ag van het jaar, al hebben we dat deze nazomer al vaker gezegd.”

Koudeprik in januari?

Aan een ander tafeltje treft de 81-jarige Jules Lammineur samen met zijn vrouw hun buren en vrienden. “Wij wonen in Knokke, maar op zondag komen we met plezier naar Antwerpen. We zijn hier geboren en hebben hier nog een pied-à-terre. Een dergelijke zachte novemberma­and is zeker zeldzaam, maar ik heb in het ver- leden nog lange zomers meege- maakt”, herinnert hij zich. “Ik heb het toch nooit geweten, zo’n na- zomer”, reageert zijn overbuur- vrouw Martine Van Overmeire. “Maar ik heb ook ergens gelezen dat we het gaan bekopen in janu- ari, met een extra koudeprik. Dus nu nog even wat zon opdoen!”

Jules Lammineur

Zonneklopp­er

‘‘Wij wonen in Knokke, maar op zondag komen we met plezier naar Antwerpen. We zijn hier geboren en hebben hier een pied-à-terre.”

 ?? FOTO'S ILSE PRINSEN ?? “Wij zijn globetrott­ers, maar waarderen net zo goed een middag in onze eigen stad”, zeggen Anne Vandevorst en Marleen Roels uit Antwerpen.
FOTO'S ILSE PRINSEN “Wij zijn globetrott­ers, maar waarderen net zo goed een middag in onze eigen stad”, zeggen Anne Vandevorst en Marleen Roels uit Antwerpen.
 ??  ?? Roel Paulussen en Cynthia Zegers op het terras van café Baron. “Deze plek baadt in het zonlicht.”
Roel Paulussen en Cynthia Zegers op het terras van café Baron. “Deze plek baadt in het zonlicht.”
 ??  ?? Paul en Julienne Van Deuren uit Kontich in Park De Brandt. “Alle bankjes in de zon waren bezet.”
Paul en Julienne Van Deuren uit Kontich in Park De Brandt. “Alle bankjes in de zon waren bezet.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium