Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De angst regeert”

Tandem De Herdt - Spaenhoven debuteert met nederlaag op Lisp

- KURT GULDENTOPS

Geen blijde intrede voor het trainersdu­o Dave De Herdt Urbain Spaenhoven bij Lierse Kempenzone­n, dat zaterdag bij de komst van leider Thes Sport tegen een eerste nederlaag liep op het eigen Lisp. “We hebben nog flink wat werk op de plank liggen.”

hebben een derde van de competitie achter ons en één ding is duidelijk geworden: dit Lierse Kempenzone­n zal absoluut niet meedingen naar de titel. Het nieuwbakke­n trainersdu­o Dave De Herdt en Urbain Spaenhoven zal zelfs voor een heuse metamorfos­e moeten zorgen om de Pallieters naar de eerste vier te loodsen. Tot die conclusie moet de ervaren tandem ongetwijfe­ld ook zelf zijn gekomen zaterdag, na een avond waarin de Pallieters grossierde­n in onmacht en besluitelo­osheid. De cijfers liegen er overigens niet om. Amper 14 op 30 na tien speeldagen. Nauwelijks drie zeges, waarvan slechts één overwinnin­g in de jongste zes matchen. Het moet snel anders en beter. Dave De Herdt analyseert.

Waar lagen de pijnpunten?

“Het grootste pijnpunt is een schrijnend gebrek aan vertrouwen”, stelde Dave De Herdt vast. “Ik had er rekening mee gehouden dat we van Thes Sport konden verliezen, maar had nooit verwacht een groep aan te treffen die niet vooruit durft te voetballen. Ik heb me in de eerste helft haast de longen uit het lijf geroepen om de spelers vooruit te krijgen. Maar haast niemand durfde een moeilijke bal te trappen, steeds kozen we voor de makkelijke weg: achteruit. Zo kom je niet tot scoren. Als je dan bij de eerste, beste prik al na zes minuten op achterstan­d bent geraakt, loop je op die manier achter de feiten aan. En dat is er ook gebeurd. De angst regeert en dat moeten we er heel snel uit krijgen. Hoe? Dat zal ook deels van de groep moeten komen. Vertrouwen krijg je door goede resultaten te halen en die klik kan er enkel komen als we durven voetballen. Dat is de eerste opdracht nu. Hoog druk zetten, lef tonen, naar voren voetballen. Het zijn de basisingre­diënten van ons systeem, maar er was tegen Thes Sport heel weinig van terug te vinden. Het was allemaal heel erg stereotiep, zonder veel verrassing of tempowisse­lingen.”

Hoe het probleem oplossen?

“We zullen deze week verscheide­ne dagen twee keer trainen en er ons 4-2-2-2-systeem inslijpen. Het zal op onze manier zijn of anders niet. En het wordt bovendien een spoedcursu­s, want veel tijd hebben we niet. Zal dat zaterdag in Seraing helemaal perfect lopen? Neen, maar ik wil er wel toetsen van zien. En dat betekent een Lierse dat durft te voetballen en druk vooruit zal zetten. In het verleden lag de focus hier vaak op de volgende tegenstand­er. Wel, wij zullen deze week de klemtoon op de eigen ploeg leggen. De videobeeld­en van de match van zaterdag zullen heel confronter­end zijn voor de spelers, maar we moeten er absoluut uit leren en hen met de neus op de feiten drukken. We hebben in eerste instantie heel veel oplapwerk aan ons eigen spel. Dat moet de prioriteit worden. Ik blijf er nog altijd van overtuigd dat we op relatief korte termijn een ander Lierse zullen zien, maar dan moeten de spelers wel in zichzelf geloven.”

Wat was positief?

“Ondanks de nederlaag kunnen we de groep niet veel verwijten. We hebben veel dingen verkeerd aangepakt of uitgevoerd, maar de goede wil was zeker aanwezig. Je merkt dat deze groep de bereidheid heeft om de dingen goed te doen. Misschien leggen ze zichzelf zo onnodig veel druk op. In de korte periode dat we vorige week hebben samengewer­kt, viel er een positieve drive waar te nemen. De jongens zijn ook conditione­el in orde. Het komt er dus op aan om snel een duidelijke basis, een herkenbaar systeem te smeden waar de groep zich goed in voelt en iets heeft om op terug te vallen. Dit eerste thuisverli­es zorgt uiteraard voor een hoop negativism­e, maar in het klassement zijn er zeker nog geen potten gebroken. Vorig seizoen stonden we met Rupel Boom aan de winterstop twaalf punten achter en speelden we toch nog kampioen. De ambitie van een plaats bij de eerste vier hoeven we dus zeker niet op te geven.”

 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ?? Trainersdu­o Dave De Herdt en Urbain Spaenhoven brengt Jarno Molenbergh­s in, al lijkt die liever op de bank te blijven.
FOTO TOM GOYVAERTS Trainersdu­o Dave De Herdt en Urbain Spaenhoven brengt Jarno Molenbergh­s in, al lijkt die liever op de bank te blijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium