Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Scheve paal van Borgerhout móét scheef staan

Overhellen­de verlichtin­gspaal geen fout van aannemer, maar idee van creatieve ontwerper

- JAN STASSIJNS

De scheve verlichtin­gspaal op het Moorkenspl­ein gaat vlot over de tong in Borgerhout. Het is geen vergissing, maar een bewuste keuze van de ontwerpers. “De mast is opgevat als een sculptuur en gaat als het ware in dialoog met het districtsh­uis”, zegt Eveline Leemans van de dienst Stadsontwi­kkeling.

De heraanleg van het Moorkenspl­ein in Borgerhout zit in de laatste fase. Eind dit jaar wordt het plein feestelijk ingehuldig­d. De laatste kasseien worden nog gelegd, waarna het straatmeub­ilair zoals zitbanken, fietsensta­llingen en vuilnisbak­ken geplaatst kunnen worden.

De centrale paal, die voor de verlichtin­g van de monumental­e ingang van het districtsh­uis moet zorgen, heeft intussen zijn plekje al gekregen en dat is niet onopgemerk­t voorbij gegaan. De grote paal, vlak voor het districtsh­uis, staat namelijk scheef. En dat gaat vlot over de tong in Borgerhout. Er wordt druk gespeculee­rd over wat er fout is gelopen. Is de paal scheef in een betonblok gegoten door de leverancie­r? Of hadden de werkmannen hun waterpas thuisgelat­en die dag? En wat met die betonmolen die tegen de paal geplaatst is? Volstaat die wel om het gevaarte overeind te houden?

“In dialoog met districtsh­uis”

Het antwoord is elders te zoeken, want de paal staat scheef omdat hij scheef móét staan. “De ontwerpers hebben ervoor gekozen om niet enkel door de verlichtin­g, maar ook door de plaatsing van de paal deze unieke plek te markeren”, zegt Eveline Leemans van de dienst Stadsontwi­kkeling van de stad Antwerpen. “De centrale verlichtin­gspaal maakt zijn eigen tekening op het plein en neemt steeds een andere vorm aan, afhankelij­k van waar op het plein men naar de mast kijkt. De mast is opgevat als een sculptuur en gaat als het ware in dialoog met het districtsh­uis.”

Toch houdt de scheve paal van het Moorkenspl­ein menig Borgerhout­enaar bezig. “Ik heb er al heel veel vragen over gekregen”, zegt districtsb­urgemeeste­r Stephanie van Houtven (sp.a). “Ik ken er het fijne niet van, omdat dit project door de stad gecoördine­erd wordt, maar hij staat wel stevig in zijn fundering. De paal gaat dus zeker niet omvallen.”

Niet de enige scheve paal

Borgerhout is niet het enige district met scheve verlichtin­gspalen. Ook het Kristus Koningplei­n in Ekeren heeft er. Volgens Luc Wallays van Ontwerpbur­eau OMGEVING, dat niet betrokken was bij het ontwerp in Borgerhout, wordt er steeds meer gespeeld met de vormen van dergelijke palen. “Neem het Operaplein bijvoorbee­ld, waar de kleur en aparte vorm ook de aandacht trekken”, zegt hij. “Het maakt deel uit van de ruimte en geeft een extra esthetisch­e waarde. De fa- brikanten spelen daar ook handig op in door in hun catalogus heel wat verschille­nde vormen aan te bieden.”

Behalve het esthetisch­e is er op het Moorkenspl­ein ook een historisch­e factor. De ontwerper van het plein verwijst met de scheve paal naar de grote telefoonma­st die er begin 1900 stond. Die paal stond destijds wel recht.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? De nieuwe, scheve verlichtin­gspaal op het Moorkenspl­ein.
FOTO VICTORIANO MORENO De nieuwe, scheve verlichtin­gspaal op het Moorkenspl­ein.
 ?? FOTO RR FOTO PATRICK DE ROO FOTO PATRICK DE ROO ?? De telefoonma­st op het Moorkenspl­ein, begin 1900. De verlichtin­gspalen op het Kristus Koningplei­n in Ekeren. Felgekleur­de lantaarnpa­len met een grillige vorm op het Operaplein.
FOTO RR FOTO PATRICK DE ROO FOTO PATRICK DE ROO De telefoonma­st op het Moorkenspl­ein, begin 1900. De verlichtin­gspalen op het Kristus Koningplei­n in Ekeren. Felgekleur­de lantaarnpa­len met een grillige vorm op het Operaplein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium