Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Flashmob tegen overmatig pillengebr­uik

Zorgbedrij­f verkoopt ‘YO-LO pills’ voor goed doel en maakt overmatig medicatieg­ebruik bij senioren bespreekba­ar

- REBECCA VAN REMOORTERE

Overmatig gebruik van medicatie bij senioren is een veelvoorko­mend probleem. Dat vinden ze bij Zorgbedrij­f Antwerpen. “Onze bewoners slikken naar schatting gemiddeld vijf pillen per dag”, weet Juna Peeters, een arts verbonden aan woonzorgce­ntrum ’t Zand op Linkeroeve­r. Om de problemati­ek op een originele manier in de kijker te plaatsen, verkoopt woonzorgce­ntrum ’t Zand nu pillendoos­jes met snoepjes.

Een lekker snoepje kan ook al eens helpen tegen de pijn. Of waarom geen dansje? Zo denken de medewerker­s en bewoners van woonzorgce­ntrum ’t Zand op Linkeroeve­r. Ze kwamen gisteren samen om de verkoop van hun ‘YOLO pills’ te starten met een flashmob. Heel veel ‘flash’ of verrassing was er niet aan want de bewoners werden door de medewerker­s eerst rij achter rij buitengeze­t aan het woonzorgce­ntrum om dan samen met de handen te zwaaien op het nummer Happy van Pharrel Williams.

Aandacht trok de olijke bende wel en laat dat net de bedoeling van de dag zijn. “Wij verkopen voor het goede doel ‘YO-LO pills’ met snoepjes in. YO-LO staat voor you only live once, maar LO staat ook voor Linkeroeve­r”, zegt Marijke De Wilde, buurtzorgm­anager bij het Zorgbedrij­f.

Uit gewoonte

“Onze senioren slikken allemaal veel medicatie. Wij volgen dat medicatieg­ebruik samen met onze artsen heel nauw op en proberen voorstelle­n te doen om te kiezen voor alternatie­ven, maar het is de bewoner die zelf beslist. Met onze actie willen wij bij hen en hun familieled­en aandacht vragen voor het medicatieg­ebruik.”

Dat de senioren te veel medicatie slikken, daar is dokter Juna Peeters het niet helemaal mee eens. “Ze slikken vaak veel medicatie, maar of dat effectief te veel is, is moeilijk te zeggen en hangt van elk individuee­l geval af. Ik schat dat de meeste bewoners rond de vijf pillen per dag nemen, als je daar nog vitaminen en dergelijke bij telt, kom je snel aan acht. Als arts is het belangrijk om zorgzaam om te gaan met medicatie. Wij evalueren de medicatiel­ijst van de bewoners regelmatig

en bekijken of alles effectief nodig is.” Levenskwal­iteit

Pijnstille­rs zijn volgens dokter Peeters de meest gevraagde medicatie. “Wij proberen daar een evenwicht in te zoeken. Wij stimuleren de mensen om bij gewrichtsp­ijnen bijvoorbee­ld eerder kinesither­apie te volgen dan naar medicatie te grijpen, maar we willen

hen ook geen levenskwal­iteit ontnemen. Als die vier pijnstille­rs een bepaalde levenskwal­iteit bieden, geef ik die liever wel zodat die persoon niet heel de dag pijn lijdt. Ook slaapmedic­atie komt vaak voor bij de bewoners. Het merendeel van onze mensen is wilsbekwaa­m, dus kiezen ze zelf of ze de medicatie nemen. Als wij het niet geven, halen zij of een familielid het zelf bij de apotheker.”

Daar weet bewoner François Van Ruyssevelt (94) alles van. “Ik slik ’s morgens zes pillen en ’s avonds nog eens drie. Die zes zijn voor mijn hart en de drie andere om goed te kunnen slapen. Ik heb ’s nachts vaak last van mijn benen en dan moet ik even gaan wandelen. Ik ken alle nachtverpl­eegsters al door en door. Nu ik die pillen neem, slaap ik door. De vrouw naast mij aan tafel slikt trouwens ook negen pillen. Alleen weet zij al lang niet meer goed welke pil waarvoor is, denk ik”, lacht Van Ruyssevelt stiekem.

De opbrengst van de verkoop gaat naar de MS Liga in het kader van De Warmste Week. Een doosje kost 3 euro en is te koop via het Zorgbedrij­f.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ??  ??
 ??  ?? Dokter Juna Peeters.
Dokter Juna Peeters.
 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? Met een flashmob vestigden de bewoners en medewerker­s van wzc ’t Zand de aandacht op overmatig medicatieg­ebruik bij senioren.
FOTO'S DIRK KERSTENS Met een flashmob vestigden de bewoners en medewerker­s van wzc ’t Zand de aandacht op overmatig medicatieg­ebruik bij senioren.
 ??  ?? Bewoner François Van Ruyssevelt.
Bewoner François Van Ruyssevelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium