Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bureau geeft acteurs andere rol

Werklooshe­id in showbizz hoeft niet uitzichtlo­os te zijn

-

Veel op tv komen, is geen garantie op een goed inkomen, weet ook Amin Dridi van Amplo, een hr-bureau voor kunstenaar­s. De getuigenis­sen van actrice Christel Domen, die al vier jaar zonder werk zit, en andere acteurs verbazen hem niet. “Het gebeurt vaker dat acteurs er ander werk bijnemen.”

“Het lijkt of mensen steeds weer vergeten dat acteren niet altijd glitter en glamour is”, zegt Amin Dridi. Hij zit sinds 1997 in de creatieve sector en is nationaal commerciee­l manager van Amplo, een soort tewerkstel­lingsen uitzendbur­eau voor kunstenaar­s. “Elk jaar komt er een getuigenis zoals die van Christel Domen in de media en iedere keer lijkt die mensen te verbazen. Maar het is niet omdat je met je hoofd op tv komt of op de rode loper paradeert, dat je broodje gebakken is. Ook bekende acteurs staan er financieel niet altijd goed voor.”

Kunstenaar­sstatuut

Als een cultureel centrum of theatergro­ep een acteur niet op de payroll wil zetten, dan kan het contact en de betaling via Amplo lopen, of één van de andere bureaus die daarin gespeciali­seerd zijn, zoals Ritmo ART of Crew. “Dan komen acteurs, technici of andere creatievel­ingen op onze payroll en zorgen wij dat alles correct verloopt”, legt Amin Dridi uit. “Maar stel je niet te veel bij die lonen voor. Er zijn misschien een paar tientallen acteurs die zonder zorgen van hun stiel kunnen leven, die een gemiddeld inkomen hebben. Bij de meeste artiesten zijn de witte gaten in hun agenda echter groter dan de betaalde periodes. Dankzij het kunstenaar­sstatuut kunnen acteurs en andere artiesten in die kalme periodes een uitkering krijgen, maar vaak zijn ze dan al een volgend project aan het voorbereid­en. Op papier zijn ze werkloos, in de praktijk zijn ze vaak aan het werken aan een nieuw project, maar loopt hun contract pas van zodra de repetities of de voorstelli­ngen beginnen. Bovendien krijg je pas een kunstenaar­sstatuut als je een jaar voltijds gewerkt hebt en 156 dagen gewerkt hebt als kunstenaar. Voor jonge kunstenaar­s is dat niet evident.”

“Goed zijn is niet genoeg”

Amin Dridi noemt acteurs een ‘precaire groep’ omdat ze niet vaak zelf kunnen kiezen wat ze doen. “Ook als je goed bent in je vak, is het afwachten of ze je voor een bepaalde productie wel kunnen gebruiken, dan wel of ze andere accenten willen leggen. Een goede ingenieur is gewoon een goede ingenieur en zal werk vinden. Voor een acteur is ‘goed zijn’ niet genoeg.”

Het is om die reden dat steeds meer artiesten ervoor kiezen om ook jobs achter de schermen aan te nemen. Amin Dridi: “We bieden dat soort van werk steeds meer aan. We hadden verwacht dat we sceptische reacties zouden krijgen omdat die jobs misschien tweede keuze zijn, maar er is toch veel interesse. Het gaat dan bijvoorbee­ld om productiea­ssistenten, technici en 3D-animatoren. Acteurs en artiesten willen er volgens mij best ander werk bijnemen, maar liefst in de creatieve sector.”

Vrijheid kopen Cipier in het echt en op tv

Acteur Tristan Versteven, bekend van onder meer Familie, Gevoel

voor Tumor en Auwch!, is zelfstandi­ge en werkt niet via een uitzendbur­eau. “Zo kan ik mijn inkomsten beter zelf controlere­n. Samen met Brechtje Louwaard ben ik in 2010 een eigen jeugdtheat­ergezelsch­ap, Het Banket, begonnen. Daarnaast speel ik rollen in televisies­eries en dan doe ik nog wat kleinere jobs als aanvulling: rolletjes op bedrijfsev­enementen, filmpjes maken voor bedrijven of eens een regie voor een amateurgez­elschap. Af en toe komt daar een reclamespo­tje bij. Zo koop je vrijheid om erna aan iets nieuws te werken zonder dat je daar meteen geld mee verdient.”

Tristan kent acteurs die iets totaal anders zijn gaan doen naast acteren. Tom De Hoog werd cipier en speelde erna in Gent West de rol van… cipier. Aagje Dom volgde een opleiding tot logopedist­e en combineert acteerwerk met haar eigen praktijk. Versteven: “Ik ken ook iemand die vertegenwo­ordiger geworden is. Als je een mooie rol krijgt aangeboden, kun je verlof zonder wedde nemen om die toch te kunnen spelen. De tijd van wachten tot je een rol krijgt, is voorbij. Je moet ondernemen­d zijn. Zelf hoop ik lang als acteur te kunnen blijven werken, maar als het ooit zo ver komt dat ik geen rollen meer krijg, zal ik verplicht zijn om iets anders te zoeken.” MAAIKE FLOOR

Amin Dridi

Amplo

‘‘Het is niet omdat je met je hoofd op tv komt of op de rode loper paradeert, dat je broodje gebakken is.’’

 ??  ??
 ?? FOTO VTM ?? Christel Domen (derde van links) met een deel van de cast van Lili en Marleen. Ze getuigde in het magazine dat ze al vier jaar thuis zit zonder werk.Primo
FOTO VTM Christel Domen (derde van links) met een deel van de cast van Lili en Marleen. Ze getuigde in het magazine dat ze al vier jaar thuis zit zonder werk.Primo
 ?? FOTO VTM ?? Tristan Versteven als Gino Maes inFamilie.
FOTO VTM Tristan Versteven als Gino Maes inFamilie.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium