Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Jinnih ligt goed bij de militanten, dat hoor je op café”

Heists parlements­lid David Geerts steunt Beels’ ambitie voor lijsttrekk­erschap sp.a Geen ellebogen nodig

-

David Geerts

Parlements­lid sp.a uit Heist-op-den-Berg

“Jinnih Beels moet nu de provincie in trekken. Het houdt niet op aan de rand van de stad.”

Jinnih Beels als lijsttrekk­er voor de sp.a in mei? De eerste reacties zijn alvast niet negatief. “Ze komt goed over bij de basis. Dat hoor ik van militanten en van mensen in mijn café”, zegt David Geerts, behalve cafébaas ook parlements­lid voor sp.a en schepen in Heistop-den-Berg. “Ze kan in Antwerpen een De Weverke

doen”, legt politicolo­og Dave Sinardet uit. “Door zelf geen deel uit te maken van een eventuele coalitie met N-VA en sp.a houdt ze de handen vrij om haar eigen koers te varen. En voor de partij rendeert het meer dat ze in mei opnieuw opkomt voor de federale of Vlaamse verkiezing­en, dan dat ze zich zes jaar begraaft in een schepenpos­t, in de schaduw van Bart De Wever dan nog. Binnen een coalitie loopt ze ook het risico om zich te compromitt­eren in het uitvoerend­e werk.”

Sinardet was dan ook niet verrast toen Jinnih Beels verklaarde dat ze in geen geval schepen wordt in de Antwerpse coalitie en dat ze er “goed over zal nadenken” als ze gevraagd wordt als lijsttrekk­er. “Ze heeft niet zo slecht gescoord en de partij kan zo’n fris nieuw gezicht gebruiken. Er is geen overdaad aan sterke kandidaten bij de sp.a.”

Beels zal niet eens met de ellebogen moeten werken om plaats te vinden. Van de drie sp.a’ers die vorige keer bovenaan de lijst stonden voor de Kamer, stoppen er alvast twee. David Geerts (Heist-op-den-Berg) vindt dat het na vijftien jaar genoeg is geweest, Monica De Coninck (Antwerpen) gaat met pensioen. “Ik ben 63 jaar en ga niet meer voor een mandaat”, zegt ze. “Het is tijd dat jongere mensen het overnemen. Het is nog te vroeg om te zeggen wie dat moet zijn. Er zijn veel kandidaten. Overigens moet een van de drie eerste plaatsen naar een nieuweling gaan, dat staat zo in onze statuten.”

“Te vroeg”

Sp.a-voorzitter John Crombez en fractielei­der Meryame Kitir geven geen commentaar. “Het is nog te vroeg om het al over lijstvormi­ng te hebben”, luidt het. En de oproep van Beels dat er nood is aan vernieuwin­g na de slechte lokale resultaten? Geen commentaar. Ook andere prominente socialiste­n houden zich op de vlakte. “Ik ga mij niet met een interne en lokale kwestie moeien”, zegt Bruno Tobback.

De derde sp.a-topper in de Kamer, Maya Detiège, reageert niet op onze oproepen. De kans lijkt klein dat zij in de weg gaat staan. “Detiège ligt niet zo goed bij de achterban”, weet Sinardet. Volgens een insider blijft ze immers een beetje ‘une fille de maman’. De zenuwen bij de socialiste­n staan al langer gespannen en de positie van Crombez ligt onder vuur. Beels wordt in de wandelgang­en zelfs al getipt als witte raaf voor het voorzitter­schap, maar dat blijft nog beperkt tot het zeer informele circuit.

Daadkracht­ig

David Geerts is de enige die het ronduit opneemt voor Beels als nieuwe leading lady, weliswaar in eerste instantie als lijsttrekk­er voor de provincie. “Ze komt authentiek over, ze vat de noden van de mensen op een eenvoudige manier. Voor de parlé van de partij is dat een goede zaak. Ze noemt de dingen bij naam, ze spreekt de taal van de gewone man. Wat dat betreft ben ik ook nog een politicus van de oude stempel. Het helpt als je een café hebt (lacht).”

Geerts, die hoopt opnieuw schepen te worden in Heist-op-den-Berg, zit sinds 1998 in de politiek. “Ik stel vast dat mensen nu directheid willen. Politici die daadkracht­ig overkomen doen het goed. Dát is niet zo aan mij besteed. Ik ben niet iemand die het eens gaat zeggen in 140 tekens. Het is tijd voor vernieuwin­g, voor nieuwe kopstukken.”

Toevallig is ook dat David Geerts is geboren in India en werd geadopteer­d, net zoals Jinnih Beels. “Maar dat heeft verder geen belang. We kennen elkaar ook niet. Ik ben naar België gekomen toen ik tien maanden was. Mijn eerste woorden leerde ik in het dialect van hier, daarna in het Nederlands op school. Huidskleur heeft nooit een rol gespeeld voor mij.”

Geerts heeft nog één raad voor zijn mogelijke opvolger in het parlement: “Kom praten met de afdelingen in de provincie, in Herentals, Heist-op-denBerg, Turnhout, ... Antwerpse politici denken te vaak dat het ophoudt aan de rand van de stad, of ze stellen zich wat verheven op. Lijsttrekk­er ben je voor heel de provincie.”

 ?? FOTO BELGA ?? Binnen de sp.a is te horen dat de partij nood heeft aan vernieuwin­g en nieuwe kopstukken. Daar kan Jinnih Beels voor zorgen.
FOTO BELGA Binnen de sp.a is te horen dat de partij nood heeft aan vernieuwin­g en nieuwe kopstukken. Daar kan Jinnih Beels voor zorgen.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium