Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Culinair walhalla met meer hotspots dan New York

Antwerpen absolute top dankzij drie restaurant­s met 18 op 20

- JOHAN VAN BAELEN

Met Het Gebaar, The Jane en ’t Zilte heeft Antwerpen drie restaurant­s die achttien op twintig halen. Dat bleek op de voorstelli­ng van de restaurant­gids 2019 van Gault&Millau. Daarmee hebben we er in verhouding meer dan New York. Antwerpen bevestigt als culinair walhalla.

The Jane van Nick Bril was het derde restaurant dat gisteren tot het kleine kransje van de culinaire top toetrad, naast Het Gebaar van Roger van Damme en ’t Zilte van Viki Geunes, die ook 18 op 20 halen. Zij moeten elders in het land enkel Het Hof Van Cleve (19,5), L’ Air du Temps in Liernu (19) en Brusselse kleppers als Bon-Bon (19,5), Sea Grill en Comme Chez Soi (beide 18,5) laten voorgaan.

“Superblij met deze erkenning”, reageert chef-kok Nick Bril van The Jane. “We zijn bijna elk jaar hogerop geklommen. Vorig jaar bleven we even hangen op 17, maar toen zette Gianluca (di Taranto, red.) ons in de schijnwerp­ers als Sommelier van het Jaar. Met deze uitslag horen we nu bij de grote jongens. En dat met een uniek concept. Wij zijn het enige restaurant met 18 op 20 dat wekelijks duizend couverts serveert en ’s zaterdags tot 220 op een dag. We laten ons niet gek maken en blijven gaan voor de totaalbele­ving met één vast menu. We zijn viereneenh­alf jaar bezig en dit is pas een begin. Er is ruimte om te groeien en als team doen we dat.”

Driemaal achttien

Voor Marc Declerck, gedelegeer­d bestuurder van Gault&Millau is driemaal achttien niet abnormaal. “Antwerpen scoort heel goed. Het is een stad waar de gastronomi­e groeit, net als in Gent. Dat

zie je aan het groot aantal 15- en 16-scores (twaalf keer 5, éénmaal 15,5 en zes keer 16 in Antwerpen, red.).”

Voorbeelde­n zijn Dôme en The Glorious die stijgen naar 16 en 15,5. Daarin zie ik een herwaarder­ing van de pure keuken. Men wil af van het gefoefel op het bord en meer het product laten spreken. Dat een oud-strijder als Johan Van Raes van The Glorious blijft stijgen is fijn.” Zijn keuken wordt vernieuwd: dat belooft.

“Onze gastronomi­e is wereldtop”, meent Declerck, “en dat is te wijten aan de traditie, de verschille­nde gemeenscha­ppen in de stad en de mix van culturen. En je hebt een bevolking die graag eet. Vlaanderen telt het meeste restaurant­s per vierkante kilometer. Er zijn ook weinig dalers (een

zestal in de provincie, red.). En maar goed ook. Ik vind dat we niet al té streng moeten zijn. We hebben ook een economisch­e verantwoor­delijkheid naar de restaurant­s en de chefs toe.”

Culinair kenner Willem Asaert gaat nog een stap verder en vergelijkt zelfs met

Marc Declerck Gault&Millau ‘‘De pure keuken is aan herwaarder­ing toe. Geen gefoefel meer op het bord.’’

New York. “Die stad van tien miljoen inwoners heeft twintig restaurant­s met een 18. Antwerpen telt er drie met circa 600.000 inwoners. Die verhouding is dus beter. En dan hebben we rond de stad nog De Pastorale in Reet (17), De Schone van Boskoop in Boechout (17) en, niet te vergeten, good old Johan Segers van ’t Fornuis met 17 op 20. Nu kun je al die goede restaurant­s wel hebben, maar de consu-

ment moet mee willen. De Antwerpena­ar apprecieer­t ze. Als wat er op het bord gebeurt er ook boenk op is.”

 ??  ??
 ?? FOTO WALTER SAENEN ??
FOTO WALTER SAENEN
 ?? FOTO DOMINIQUE JAUQUET ?? Nick Bril in The Jane
FOTO DOMINIQUE JAUQUET Nick Bril in The Jane
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium