Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Straf me zoveel je wilt, maar geen gevangenis”

Moeder staat terecht omdat ze baby achterliet in fruitplant­age

- MARC KLIFMAN

Zorgen om geld en relatiepro­blemen werden de Genkse moeder Vanessa P. te veel. Toen ze drie jaar geleden ook nog onverwacht zwanger bleek van een derde kind, zag ze het helemaal niet meer zitten. Ze verdrong de gedachte en beviel uiteindeli­jk alleen, waarna ze haar dochtertje als vondeling achterliet aan een fruitplant­age. De vrouw riskeert nu drie jaar voorwaarde­lijk.

Even de benen strekken, dacht buschauffe­ur Chris (56). Het was een kille dinsdagoch­tend in augustus 2015. Hij parkeerde zijn bus langs de kant van de weg in Kortenbos, bij Sint-Truiden. Maar plots hoorde hij gejank. Een kat, was zijn eerste gedachte. Toen hij achter een muurtje naast een fruitplant­age ging kijken, zag hij echter een baby’tje liggen. Het meisje was verstopt onder een berg bebloede doeken, met de placenta er nog naast. De navelstren­g was afgebonden met een haarelasti­ekje van de mama. Het was het enige spoor naar moeder Vanessa P. (34). Pas twee weken later dook ze op in een ziekenhuis en bekende ze dat ze haar dochtertje als vondeling achterliet. “Op de dag van de bevalling wou ik naar het ziekenhuis rijden. Maar ik heb het niet gedaan”, snikte ze gisteren op haar proces in Hasselt. “Ik heb haar dan maar aan een plantage gelegd in de hoop dat fruitplukk­ers haar snel zouden vinden. Ik was blij dat ik haar hoorde huilen. Maar tegelijker­tijd dacht ik ook: ik kan niet voor haar zorgen.”

“Mezelf voorgeloge­n”

Vanessa zegt dat ze geen uitweg zag. Ze had op dat moment een turbulent leven. Ze was al moeder van twee kleine kinderen, maar de vader van haar eerste stierf bij een motorongev­al. Ondertusse­n had ze een nieuwe vriend, maar raakte ze ongewild zwanger na een kortstondi­ge relatie met een andere man. Haar familieled­en hadden wel een vermoeden dat Vanessa opnieuw zwanger was, maar ze probeerde dat steeds te verdoezele­n. “Ik heb mezelf voorgeloge­n”, verklaarde ze gisteren aan de rechtbank.

Uiteindeli­jk beviel ze helemaal alleen van een kindje. Een prachtige, gezonde dochter van 3,5 kilo. Toen buschauffe­ur Chris haar aantrof in de plantage, was ze licht onderkoeld. Maar voor de rest mankeerde ze niets. Ondertusse­n is ze 3, woont ze bij een fantastisc­h pleeggezin en gaat ze gelukkig naar school. “Niemand dacht dat dit ooit zou goedkomen. Maar jeugd- en pleegzorg hebben een uitmuntend­e job verricht. Het kind groeit op in de beste omstandigh­eden”, zegt Pascal Monette, OCMW-voorzitter in SintTruide­n.

Dat het meisje het zo goed stelt, is voor alle partijen de enige opsteker in deze trieste zaak. De aanklager eiste gisteren drie jaar met uitstel voor Vanessa P. Een voorwaarde­lijke straf, waardoor ze een tweede kans krijgt. “Zolang ze haar behandelin­gen blijft voorzetten”, zegt de aanklager. “Niemand heeft er baat bij dat ze een dag in de cel zal zitten.”

Dat laatste was ook de enige wens van de moeder. “Straf me zoveel je wilt. Maar geen gevangenis.”

Bezoekrech­t

Dat de moeder haar dochtertje eens per maand een uurtje mag bezoeken bij het pleeggezin, toont aan dat ze haar leven intussen weer op de rails heeft. “Dit was een tragische zaak. Maar de toekomst lijkt nu eindelijk hoop te bieden”, zegt haar advocate Els Jeuris. De uitspraak volgt volgende maand.

 ?? FOTO RR ?? Een buschauffe­ur ontdekte het meisje drie jaar geleden aan de kant van de weg. Onderkoeld, maar ze leefde nog.
FOTO RR Een buschauffe­ur ontdekte het meisje drie jaar geleden aan de kant van de weg. Onderkoeld, maar ze leefde nog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium