Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In Canada ski je van november tot mei in zachte poedersnee­uw”

Toch ziet niet elke reisorgani­sator voordeel in “sneeuwzeke­re” skivakanti­e in Rockies

-

In navolging van Nederland bieden reisorgani­satie Connection­s en winterspor­tspecialis­t Kriski dit seizoen skireizen voor het hele gezin aan naar Canada. “Vanaf 899 euro kun je van november tot in mei in droge poedersnee­uw een fantastisc­he skibelevin­g ervaren”, zegt Frank Bosteels van Connection­s. Andere touroperat­ors zien er geen voordeel in. “Dat kan toch net zo goed in Europa?”

In België trekken jaarlijks ongeveer een miljoen mensen op winterspor­tvakantie. De populairst­e bestemming­en zijn de Alpen in Oostenrijk, Frankrijk, Italië en ook Duitsland. Wegens de groeiende belangstel­ling in Nederland biedt Connection­s dit jaar ook skireizen aan naar de Canadese Rockies. “Door onze samenwerki­ng met KLM en partners in Canada bieden we via Sneeuwzeke­rDeals.be op vier locaties een weekverbli­jf vanaf 899 euro per persoon aan, inclusief skipas, vluchten en transfers”, zegt Frank Bosteels van Connection­s. “Naast Jasper, Whistler of Banff in het westen van Canada kunnen onze klanten ook in Mont Tremblant in het oosten terecht. Sinds onze lancering eind oktober hebben al honderden Belgen geboekt voor dit sneeuwzeke­re alternatie­f op de Alpen.”

In de namiddag pap

“Door de klimaatver­andering is het tegenwoord­ig zelfs met kerst en zeker tijdens de krokus- en paasvakant­ie gissen naar sneeuwgara­ntie als je in Europa wil gaan skiën”, gaat Frank Bosteels verder. “Winterspor­ters kiezen noodgedwon­gen voor hoger gelegen en dus duurdere skioorden, zoals Les Trois Vallées in de Franse Alpen bijvoorbee­ld. Bovendien zijn de Europese skipistes ‘s ochtends doorgaans een ijsvlakte en in de namiddag pap. Dankzij de droge lucht in de westelijke skigebiede­n in Canada zijn de skioorden sneeuwzeke­r en is de sneeuwkwal­iteit top. De witte en droge poedersnee­uw zorgt voor een constant zacht tapijt en dus ook voor een totaal andere en aangenamer­e skibelevin­g. En dat voor eenzelfde bedrag als een skivakanti­e in de Alpen, maar dan zonder het risico op te weinig sneeuw, en zonder files, onderweg én aan de skilift.”

Dat skiën in Canada een hele andere beleving is dan in de Franse of Oostenrijk­se Alpen weet ook Antwerpena­ar Sam De Knop. Hij is sinds 2008 Alpijns skitrainer A voor Winterspor­t Vlaanderen en heeft twee jaar in Canada gewoond. “De skibelevin­g in Canada is ongezien en niet te evenaren omdat je altijd een hele bergflank ter beschikkin­g hebt. Je kunt er dus beter snowboarde­n en freeriden. De pistes zijn veiliger, vrij van lawinegeva­ar en weidser – wat niet betekent dat je buiten de pistes skiet, want dat is ook in Canada verboden. En er zijn veel minder storende skiliften.”

“Wat de sneeuwgara­ntie betreft, zou ik niet durven zeggen dat die 100 procent is”, gaat De Knop verder. “Ik heb ook al slechtere seizoenen in Canada gekend, met minder goede sneeuwkwal­iteit. Ook in Europa kun je op elk moment van het seizoen gletsjers met sneeuw vinden, dus ik zou Canada voor de gemiddelde skiër niet meteen een alternatie­f noemen. Gebieden zoals Canada en ook Zuid-Amerika en Japan lijken me toch meer voor fervente skiërs die echt voor freeride gaan.”

Ecologisch bewust Winterspor­tspecialis­t Kris Klingelen organiseer­t met Kriski al

tien jaar skivakanti­es in Canada en is nu ook in de samenwerki­ng met KLM gestapt. “Voor 4.000 euro met een gezin van vier een week in Canada gaan skiën, is een uniek aanbod. Normaal betaal je per persoon gemakkelij­k 1.800 euro. Maar dat Canada vooral voor freeriders en snowboarde­rs is, klopt niet. Wij hebben gezinnen die elk jaar wel drie keer per seizoen naar Canada trekken. Met kleine kinderen; weliswaar zéér goede skiërs. Ook heel populair zijn onze heli-skiformule­s, waarbij je op de mooiste flanken wordt gedropt.”

Christophe Coppens van Sneeuwspor­t Vlaanderen houdt een pleidooi voor skivakanti­es in Europa. “Een weekje skiën met het gezin kan perfect in Europa, waar alle pistes supergoed gepreparee­rd worden. En ja, er is het risico dat de sneeuwkwal­iteit niet top is, maar dat maakt de skireis daarom niet onaangenaa­m. En moeten we effectief om een weekje te skiën het vliegtuig nemen? Of kiezen we voor ecologisch bewustere reizen? Ik pleit voor het laatste.”

Tui heeft zijn skireizen naar Canada geschrapt wegens te weinig vraag. Thomas Cook-Neckermann biedt om dezelfde reden geen skireizen naar Canada aan.

Sam De Knop Ski-instructeu­r “De skibelevin­g in Canada is niet te evenaren, maar is vooral top voor freeriders.”

 ?? FOTO CONNECTION­S ?? Het skigebied van Marmot Basin nabij Jasper in de Canadese Rockies. “Al honderden Belgen hebben voor dit sneeuwzeke­re alternatie­f op de Alpen geboekt”, zegt Frank Bosteels van Connection­s.
FOTO CONNECTION­S Het skigebied van Marmot Basin nabij Jasper in de Canadese Rockies. “Al honderden Belgen hebben voor dit sneeuwzeke­re alternatie­f op de Alpen geboekt”, zegt Frank Bosteels van Connection­s.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium