Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Muggen en wespen veel langer actief dankzij warm weer

Brandweer Zone Rand moest deze zomer bijna drie keer meer uitrukken dan normaal om wespennest­en te verdelgen

- (ayko, brip, evw)

Het kwik stijgt vandaag naar 19 graden en mogelijk zelfs hoger en die warmte zorgt ervoor dat muggen en wespen wel erg actief zijn voor de tijd van het jaar. “Pas tegen eind november zullen de laatste insecten sterven”, zeggen ze bij Natuurpunt.

Het mag dan al wel november zijn, de temperatur­en doen anders vermoeden. “Het is uitzonderl­ijk warm. Rond deze periode zou het ongeveer 12 graden moeten zijn”, zegt weerman Michel Nulens. “De kans is groot dat we het record van 1995 zullen verbreken. Toen was het op 6 november 18,5 graden.” Vandaag wordt 19 graden voorjaar. speld.

Door dat aanhoudend­e warme weer hebben we te kampen met een wespen- en muggenpopu­latie die nog erg actief is. “Normaal heb je deze tijd van het jaar geen last meer van muggen. Maar de combinatie van de abnormaal hoge temperatur­en en stilstaand water is ideaal voor insecten. Als het eenmaal vriest, zullen de muggen verdwijnen”, verklaart Hendrik Moeremans, algemeen woordvoerd­er van Natuurpunt.

Veel werk voor brandweer En ook het wespenseiz­oen begon dit jaar vroeger en duurt langer. “Tegen eind november

zullen de laatste wespen verdwijnen. De meeste sterven, behalve de koninginne­n. Die gaan in een winterslaa­p om volgend voorjaar een nieuw nest te maken”, zegt Pieter Vanormelin­gen van Natuurpunt.

Dat het wespenseiz­oen van een lange aard is dit jaar, heeft ook de brandweer geweten. De korpsen van Brandweer Zone Rand reden tussen mei en oktober 11.400 keer uit om wespennest­en te verdelgen. Tijdens dezelfde periode vorig jaar was dat slechts zo’n vierduizen­d keer.

Maar dat er in oktober en november nog meldingen zijn van wespennest­en, is dan weer niet uitzonderl­ijk. “Dat gebeurt elk In oktober hadden we in onze zone 222 interventi­es voor wespennest­en. Dat zijn er zelfs minder dan vorig jaar. De zomermaand­en waren dit jaar wel enorm druk. Maar ondertusse­n loopt het ‘seizoen’ nu wel echt op zijn einde, omdat de temperatur­en ’s nachts rond het vriespunt schommelen”, vertelt brandweerw­oordvoerst­er Jessica De Boeck.

De brandweerp­loegen werden het vaakst opgeroepen in Brasschaat, Schilde en Zoersel. “Daar gingen de collega’s dit jaar telkens meer dan achthonder­d keer op pad om wespen te verdelgen”, aldus De Boeck.

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Een wespennest­verdelger aan het werk. Hij had dit jaar veel meer opdrachten.
FOTO JOREN DE WEERDT Een wespennest­verdelger aan het werk. Hij had dit jaar veel meer opdrachten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium