Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overheid koppelt stoppende rokers

Nieuwe app deelt ook medailles uit voor elke dag dat sigaret wordt afgezworen

-

Tabakstop lanceert een gratis app om rokers af te helpen van de sigaret. Met virtuele medailles om moed in te spreken, met statistiek­en over hoeveel geld de stoppende roker al bespaart heeft. En met een ‘koppelfunc­tie’ die gelijksoor­tige profielen met elkaar in contact brengt.

“Veel rokers hebben meer aan een lotgenoot dan aan de expertise van een tabakoloog”, zegt Christine Plets, tabakologe bij Tabakstop. “Ze stoppen liever op eigen houtje, zonder bellen of afspraken met een expert.”

Dan is de app een heel makkelijke manier om uw eigen rookstop te beheren, zegt Plets. “Je krijgt statistiek­en die je tonen hoeveel geld je al bespaard hebt en hoeveel jaren je langer leeft door te stoppen enzovoort. Je kunt een tabakoloog contactere­n via de chat. En na een dag, een week, een maand enzovoort krijg je badges, virtuele medailles zeg maar.”

Alarmknop

In uiterste nood is er een ‘alarmknop’. “Wie de verleiding niet kan weerstaan, kan schudden met zijn smartphone. Dan krijg je advies – om even te gaan wandelen, om een vriend te bellen. Het zijn dingen die je gedachten verzetten en je van die drang afhelpen om toch een sigaret op te steken.”

De app is downloadba­ar in de Google en Apple Store en werd gefinancie­rd door de Vlaamse overheid.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium