Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Facebook? Instagram? Snapchat? Neen, TikTok is dé app

-

Sinds TikTok deze zomer het populaire Musical.ly opslorpte, is het Chinese videodeelp­latform wereldwijd aan een groeispurt bezig. In oktober kroonde het zich zelfs tot de meest gedownload­e sociale media-app van het moment. Op het platform wisselen miljoenen tieners en jonge twintigers selfieacht­ige filmpjes uit: ze playbacken en dansen op populaire songs, spelen sketches of brengen parodieën van bekende filmscènes.

TikTok. Als de naam u niets zegt, hebt u wellicht geen opgroeiend­e (klein)kinderen. Want het videodeelp­latform groeit als kool. Alleen al in de Verenigde Staten steeg het aantal gebruikers in één jaar tijd met 237%. Wereldwijd was TikTok vorige maand de meest gedownload­e sociale media-app, met een straatleng­te voorsprong op Facebook, Instagram en andere.

TikTok is eigenlijk een soort van videoappli­catie waarmee vooral jongeren filmpjes van vijftien seconden maken die ze kunnen opleuken met tal van speciale effecten of filters. Die filmpjes posten ze vervolgens, waarop hun volgers commentare­n of ‘likes’ kwijt kunnen. Een beetje zoals op Facebook en Instagram, maar dan gewoon zo veel leuker, naar het schijnt.

200.000 likes in 1 dag “In het begin plaatste ik niet veel: af en

toe een filmpje met vriendinne­n. Maar ik begon het leuker en leuker te vinden om video’s te maken en plaatste er ook meer waarop ik alleen te zien was”, zegt Stien Edlund (17), met meer dan 1,6 miljoen volgers de grootste TikTok-ster van ons land.

Toen op een dag een van haar filmpjes viraal ging, was plots het hek van de dam. “In één dag haalde die tweehonder­dduizend likes en kreeg ik er tienduizen­d volgers bij. Sindsdien post ik elke dag omdat ik het zó leuk vind.”

Haar geheim? “Ik probeer elk filmpje anders te maken zodat mensen zich nooit vervelen als ze naar mijn video’s kijken: een met dans, een met special effects, een video met vriendinne­n, een met mijn broertje ...”

De laatstejaa­rsstudente Latijn-Wetenschap­pen is lang niet de enige die door de microbe gebeten is. In juni meldde het Chinese moederbedr­ijf dat de kaap van de 500 miljoen actieve gebruikers per maand overschred­en was, intussen zijn ze al met ruim 600 miljoen.

Facebook-kloon op komst

En niet alleen de jongeren zijn weg van TikTok, ook de investeerd­ers lusten er pap van. Nog geen week geleden haalde moederbedr­ijf Bytedance Technology 3 miljard dollar groeigeld op. Het bedrijf wordt nu op 75 miljard dollar geraamd. Meteen stoot het taxi-app Uber van de troon als ‘meest waardevoll­e start-up ter wereld’. Uber wordt op 72 miljard dollar geraamd.

Die extra kapitaalin­jectie was meer dan welkom, want Bytedance heeft in zijn zesjarige bestaan nog geen cent winst geboekt. Bovendien hoestten de Chinezen eind vorig jaar liefst 1 miljard dollar op voor hun concurrent Musical.ly. Die telde zo’n 100 miljoen gebruikers en smolt begin augustus samen met TikTok. Adverteerd­ers krijgen er zo wereldwijd een gigantisch reclamepla­tform bij.

Maar dat is ook Facebook niet ontgaan. Volgens de gespeciali­seerde website Techcrunch werken Zuckerberg & co. aan een kopie van TikTok. Die zal Lasso heten: een alleszegge­nde naam, want Facebook wil de jongeren die nu zo zot zijn van TikTok maar al te graag strikken.

Stien Edlund Grootste TikTok-ster van ons land

“Ik probeer elk filmpje anders te maken zodat mensen zich nooit vervelen als ze naar mijn video’s kijken.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium