Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tot 70 miljoen euro steun voor bundelen van maritieme containers

- (cm)

Sinds gisteren gelden er in de Antwerpse haven beperkinge­n voor binnensche­pen die containers willen oppikken of afleveren. Uit onderzoek bleek dat bijna 60% van de aanlopende schepen zorgde voor minder dan dertig containerb­ewegingen (laden of lossen), terwijl ze wel ‘maar’ een vijfde van het totale volume van de containerb­innenvaart verzorgden.

De aanmeerrui­mte aan de containerk­aaien is niet onbeperkt. Daarom is nu een proefproje­ct van drie maanden gestart, waarbij de binnensche­pen minimaal dertig laad- en/of losbewegin­gen moeten doen vooraleer ze mogen aanmeren. Dat aantal ligt deze maand wel nog op twintig, volgens het Havenbedri­jf door laagwater op de Rijn.

In overslaghu­bs in de haven en langs verschille­nde vaarwegen richting Antwerpen moeten de containers daarom eerst worden gebundeld. Dat kost geld, door de extra laad- en losbewegin­gen. Maar zopas heeft de Europese Commissie beslist dat de Vlaamse overheid en de havens in ons land gedurende vijf jaar tot maximaal 70 miljoen euro aan subsidies mogen verlenen aan bedrijven die meer containers naar het spoor en de binnenvaar­t loodsen.

De bundeling moet het hele planningsp­roces efficiënte­r maken en past in het bredere ‘Actieplan Containerb­innenvaart’ van de havengemee­nschap, in april onderteken­d, om de mobiliteit in de havenregio te verbeteren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium