Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Leg de dt-regel maar eens uit als je geen Nederlands spreekt”

Vrijwillig­ers Hilde en Veerle maken gezellige huiswerkkl­as van grauw stukje fabriek

- ANDREAS ROTTY

“Je kan zeggen dat kinderen niet taalvaardi­g genoeg zijn en daarom nooit een diploma zullen halen, of je kan er iets aan doen”, vindt Hilde Van Gysel. En dus stampte ze samen met Veerle Blaisel vzw Slim uit de grond. Ze geven een hele week voor 7 euro per uur huiswerkbe­geleiding in een tot klasje omgetoverd­e hoek van een oude fabriek.

Boven de hoofden van vijf kinderen hangt in gouden opgeblazen ballonlett­ers het woord ‘SLIM’, wat verder hangt een wereldbol. Er zijn computers, boeken, schoolmate­riaal, kleine ronde tafeltjes en veel meer dat bijdraagt aan een leerrijke, maar toch knusse omgeving. Het verzorgde klasje bestaat uit drie opengebrok­en ruimtes die in augustus nog duffe fabriekska­ntoren waren.

Het project is gevestigd in de ‘Blikfabrie­k’ aan de Lageweg in Hoboken, op de site waar de verpakking­sfabriek Crown de deuren sloot. “Het was hier donker, er hingen vuile lamellen”, herinnert Hilde zich. “We hebben het verbouwd, geschilder­d en op 20 september geopend.” Zij is grafisch vormgeefst­er, maar miste het menselijke contact dat ze ooit wel had als leerkracht in het kunstonder­wijs. Haar partner Veerle Blaisel wilde na haar vorige job iets in de sociale sector doen en zet zich pro bono voltijds in voor de Slim-huiswerkkl­as.

In het klasje kunnen tien leerlingen van de lagere school hun huiswerk maken, een spreekbeur­t voorbereid­en of wat lezen. En ze krijgen persoonlij­ke begeleidin­g. Voor vijf kinderen zijn drie volwassene­n aanwezig om hen bij te staan. Tegen 7 euro per uur, terwijl dat bij gespeciali­seerde organisati­es toch al snel 20 euro zou kunnen zijn. “Die 7 euro is al wat, maar we moeten dat wel vragen voor de vaste kosten. We hopen in de toekomst subsidies te krijgen”, vertelt Hilde. Het idee voor de Slim-huiswerkkl­as kwam van haar. “Een Turkse moeder vroeg me of ik bijles kon geven aan haar kind. Daarna kreeg ik van steeds meer moeders dezelfde vraag en had ik thuis niet genoeg plaats.”

Het grote probleem is duidelijk voor Hilde. “Het gebrek aan taalkennis. Hier komen kinderen omdat ze thuis vaak niet geholpen kunnen worden. Hoe moet een moeder die geen Nederlands spreekt haar kind nu uitleggen wat er in het schoolboek staat? Leg maar eens de dt-regel uit in het Arabisch. Dat is toch onmogelijk? In sommige gevallen is die moeder zelf nooit naar school geweest. Dan kan je zeggen dat de kinderen niet taalvaardi­g genoeg zijn en nooit een hoger diploma zullen halen, of je kan daar iets aan doen.”

Zelfvertro­uwen

Veerle Blaisel heeft zelf twee dochters. “De ene heeft dyslexie en de andere dysorthogr­afie (een

spellingss­toornis, red.). Ik heb hen altijd geholpen, ook door de papers die ze aan de universite­it maakten na te lezen. De ene is afgestudee­rd als architecte en de andere doet productont­wikkeling.”

Veerle helpt nu de kinderen in de huiswerkkl­as. “Dan zien we ze de volgende keer terugkomen met goede punten of horen we van de leerkracht­en dat het veel beter gaat. Zoiets geeft een enorme boost aan hun zelfvertro­uwen.” De Poolse mama Ursula (44) komt haar dochter Nicola (9) halen na een uurtje in de huiswerkkl­as. “Ik heb vandaag spelling geleerd”, vertelt Nicola. “Ik kan niet helpen met lessen Nederlands”, geeft Ursula toe. “Ik heb heel veel geluk dat ik mijn dochter hier kan laten.”

Hilde Van Gysel

Vrijwillig­er en bezieler Slim-huiswerkkl­as

“Hoe moet een moeder die enkel Arabisch spreekt haar kroost helpen met huiswerk?”

De Sim-huiswerkkl­as wil binnenkort nog uitbreiden binnen de Blikfabrie­k en is hoe dan ook nu al dringend op zoek naar vrijwillig­ers. U kunt u melden via info@slim-huiswerkkl­as.be

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Veerle (blauwe trui) en Hilde geven bijles in hun klasje in de oude ‘Blikfabrie­k’.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Veerle (blauwe trui) en Hilde geven bijles in hun klasje in de oude ‘Blikfabrie­k’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium