Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wapenstils­tand op muziek

Overzicht van melodieuze activiteit­en op 11 november

- ANDREAS ROTTY

Het is zondag exact honderd jaar geleden dat in een spoorwegri­jtuig in het Franse bos van Compiègne met de onderteken­ing van de Wapenstils­tand een einde kwam aan de Eerste Wereldoorl­og. De heuglijke dag wordt in de Antwerpse districten vooral met muziek herdacht.

DEURNE

Op 11 november zullen elf muzikanten om 11u op elf plaatsen in Deurne de Last Post spelen, hét stuk muziek dat de herdenking van de Eerste Wereldoorl­og belichaamt en ook elke dag aan de Menenpoort in Ieper wordt gespeeld. De verschille­nde locaties zijn: het Monument der Gesneuveld­en aan kasteel Sterckshof, het standbeeld Jan Olieslager­s aan de luchthaven, het Wim Saerensple­in, Lundenstra­at 64, begraafpar­k Sint-Fredegandu­s, Gallifortl­ei 146, Plankenber­gstraat 121, het politiekan­toor in de Unolaan, het Arenaplein, begraafpla­ats Ruggeveld en begraafpla­ats Silsburg.

EKEREN

Op vrijdag 9 november brengt het koor Cantando een hommage aan dichter Paul Van Ostaijen, meteen een herdenking van WO I. Zijn gedichten uit de bundel Bezette Stad worden muzikaal gebracht in de Sint-Mariaburgk­erk. Op zaterdag 10 november brengt een tweede Ekerse koor, Labore et Constantia, een specifiek gecomponee­rd muziekstuk in de SintLamber­tuskerk om terug te blikken op de oorlog. Gasten kunnen daarna naar een oorlogsbal in het Ekers Hof.

WILRIJK In het gemeenscha­pscentrum op

de Bist draagt Lotte Dodion enkele bekende oorlogsged­ichten voor. Onder meer gedichten van Daan Boens, Wilfred Owen en Hugo Ball komen aan bod. Het evenement is gratis, maar u moet wel tickets bestellen.

BERCHEM In het cultuurcen­trum Berchem

brengen de Koninklijk­e Harmonie de Vriendenkr­ing vzw en het gemengde koor Couleur Vocale een concert getiteld Kraters en Dromen. Het concert is voorbereid ter herdenking van de Eerste Wereldoorl­og maar vindt plaats op 18 november.

 ?? FOTO BELGA ?? Op elf plaatsen in Deurne wordt op Wapenstils­tandsdag de Last Post gespeeld.
FOTO BELGA Op elf plaatsen in Deurne wordt op Wapenstils­tandsdag de Last Post gespeeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium