Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Makelaars schieten al op plannen van Coucke

- JÜRGEN GERIL, SVEN CLAES

Marc Coucke legt vandaag voor het parlement uit welke acties hij wil ondernemen na het voetbalsch­andaal. De Pro League-voorzitter wil onder meer de macht van de makelaars inperken, maar hij stuit nu al op verzet. Zo mobiliseer­t topmakelaa­r Didier Frenay zijn collega’s om de verregaand­e maatregele­n niet zomaar te aanvaarden en een vakbond te beginnen. “Maximaal 7 procent commissie op een spelerscon­tract is op niets gebaseerd.”

Alle voetbalmak­elaars zijn sjoemelaar­s. Dat beeld ontstond nadat Mogi Bayat en Dejan Veljkovic werden opgepakt. Als voorzitter van de Pro League wil Marc Coucke nu komaf maken met al die praktijken die kunnen leiden tot illegale geldstrome­n en matchfixin­g.

De Pro League richtte daarom een panel met experts op - met politicus Melchior Wathelet (cdH), Pro League-directeur Pierre François en sportadvoc­aat Wouter Lambrecht - om de problemati­ek van de makelaars aan te pakken en die ook op de politieke agenda te zetten.

Er waaien al een aantal voorstelle­n rond. Ten eerste zou het makelaars verboden worden om zowel een coach als spelers te vertegenwo­ordigen bij eenzelfde club. Ten tweede zou een makelaar maar een beperkt aantal spelers mogen represente­ren bij één club. Ten derde zouden er drastische beperkinge­n komen op de makelaarsc­ommissies en -percentage­s op de meerwaarde bij de doorverkoo­p van een speler - the succes fee - die nu soms ettelijke miljoenen bedragen. Didier Frenay, de makelaar van onder anderen Dimata, Milic en Cobbaut, stuurde daarop een zeven pagina’s tellende brief rond naar zijn collega’s om te reageren. Daarin staat alleszins een stevige uithaal naar de politiek. “Sommige politici grijpen het voetbalsch­andaal nu aan om visibilite­it te krijgen. Ze gaan oordelen over een materie waarvan ze amper iets begrijpen en maatregele­n nemen die een desastreuz­e impact kunnen hebben op de gehele voetbalwer­eld (clubs, spelers en makelaars, red.).”

Examen voor makelaars

Ook Couckes expertenpa­nel wordt niet gespaard. “In dat panel zetelt Pierre François, die ooit werkte voor de clubs Standard, White Star en Bergen en in Sport/Voetbalmag­azine onlangs toegaf dat hij als clubleider altijd zo weinig mogelijk wilde betalen aan makelaars”, luidt de brief. “In dat klimaat wordt onze toekomst besproken en worden er beslissing­en genomen die zelfs het voortbesta­an van ons beroep bedreigen.”

Frenay wil dan ook dat Belgische makelaars een vakbond (vzw) oprichten om hun belangen te verdedigen. Hij stelt meteen een paar maatregele­n voor waarmee ze wel zouden kunnen leven. “Maximaal 7 procent commissie op een contract, dat is nergens op gebaseerd. Zo een percentage is absurd. We moeten voorstelle­n om te werken zoals in Duitsland, met commissies tussen 8 en 12 procent op het gehele contract. Ons percentage op de meerwaarde van een speler bij doorverkoo­p moet ook maximaal 20 procent kunnen blijven.”

Marc Coucke lijkt dus op aardig wat weerwerk te stoten. Frenay hoopt zo veel mogelijk medestande­rs te mobilisere­n. Het feit dat hij ook een ethische code wil opstellen en het examen voor makelaars wil herinvoere­n, illustreer­t volgens sommigen zijn goede bedoelinge­n. Anderen vinden dan weer dat Frenay - die vorig jaar dik 3 miljoen verdiende aan de Dimata-deal - vooral aan zelfbehoud probeert te doen.

 ?? FOTO BELGA ?? Pierre Francois en Marc Coucke.
FOTO BELGA Pierre Francois en Marc Coucke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium