Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steun voor Bayat is afgesproke­n spel

- (jug, kvu)

Het handboeien­gebaar dat enkele voetballer­s dit weekend maakten, was wel degelijk een steunbetui­ging aan Mogi Bayat, de manager die gearrestee­rd is in het voetbalsch­andaal. Niet alleen Trebel (Anderlecht) en De Belder (Cercle) deden het, maar ook Dewaest (Genk), Tainmont (Mechelen) én Pierrot en Amallah (Moeskroen) kruisten de handen. Wie volgt? Alles was afgesproke­n via een whatsappgr­oep en de clubs laten voorlopig begaan.

De voorbije weken probeerden verschille­nde makelaars spelers af te snoepen van Mogi Bayat terwijl hij in de cel zat. Veel voetballer­s zijn echter hondstrouw aan Bayat omdat hij ze topcontrac­ten en mooie transfers bezorgde. Dat leidde tot het idee van de steunbetui­ging.

De kiem van de actie ligt bij Moeskroens­pits Frantzdy Pierrot, die op Zulte Waregem (2-2) vorige week zijn twee doelpunten vierde door zijn handen ostentatie­f te kruisen, alsof ze geboeid waren. Pierrot is een Mogi-klant en veel ander Mogicliënt­eel zag er een perfect gebaar in om hem te steunen.

On the record wil niemand het bevestigen – sommigen zeiden dat ze het gebaar spontaan kopieerden – maar volgens onze bronnen bestaat er een whatsappgr­oep waarin de steunbetui­ging werd afgesproke­n.

Een groep waarin zowat alle spelers van Bayat verzameld zijn, hoewel ze voor verschille­nde clubs uitkomen.

Het verklaart waarom ook Dewaest van Genk, Ammalah van Moeskroen, De Belder van Cercle, Trebel van Anderlecht en Tainmont van KV Mechelen hetzelfde gebaar maakten.

De spelers wisten dat Bayat in de gevangenis van Leuven toegang heeft tot een televisie en dat hij hun gebaar voor hem en zijn familie wel zou zien.

Maar wat vinden de clubs daarvan? Anderlecht­voorzitter Marc Coucke trekt ten strijde tegen de malafide managers, maar zit opeens met een aanvoerder die Mogi Bayat openlijk steunt. Paars-wit – dat Trebel broodnodig heeft – roept natuurlijk in dat Bayat nog niet veroordeel­d is en sprak er Trebel ook niet op aan. “Hoe Adrien Trebel zijn goals viert, is voor zijn rekening”, aldus Anderlecht­woordvoerd­er David Steegen.

Een zelfde geluid over Dylan De Belder bij Cerclevoor­zitter Frans Schotte. “Ik zeg niet dat het goed is, maar we nemen er geen aanstoot aan omdat Dylan Cercle niet schaadt.”

De Pro League met Marc Coucke als voorzitter reageerde net iets minder lauw. “Het gaat om individuel­e acties, maar we distantiër­en ons hiervan”, klinkt het. “Zonder te willen raken aan de vrije meningsuit­ing roepen we iedereen – ook de spelers – op om sereen te blijven.”

 ??  ??
 ??  ?? Adrien Trebel viert zijn doelpunt met een handboeien­gebaar, net als Dylan De Belder, Sebastien Dewaest, Clement Tainmont en Frantzdy Pierrot.
Adrien Trebel viert zijn doelpunt met een handboeien­gebaar, net als Dylan De Belder, Sebastien Dewaest, Clement Tainmont en Frantzdy Pierrot.
 ?? FOTO PHOTO NEWS, JEFFREY GAENS, BELGA, RR ??
FOTO PHOTO NEWS, JEFFREY GAENS, BELGA, RR
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium