Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Olympisch boksen op rand van KO

Nieuwe voorzitter is omstreden ‘heroïnetra­fikant’

- HANS JACOBS

De sport kreeg al slaag, maar nu ligt het olympische boksen bijna tegen het canvas. En dat heeft het geheel aan zichzelf te wijten. Of beter: aan zijn pas verkozen voorzitter, verdacht van banden met de georganise­erde misdaad en heroïnetra­fiek.

Geheel in overeenste­mming met zijn schimmige imago werd de Oezbeek Gafur Rakhimov verkozen tot voorzitter van de internatio­nale boksfedera­tie (AIBA). Officieel kreeg hij 86 stemmen. Hoeveel zijn rivaal, Serik Konakbayev, er kreeg? Niemand die het weet. Eenzelfde mysterie over het exacte aantal stemgerech­tigden, want minstens zes stembullet­ins waren plots verdwenen.

Soit, de voorzitter is dus Gafur Rakhimov, 67 jaar, gewezen bokstraine­r van de toenmalige SovjetUnie, nadien de sterke man van het Oezbeekse Olympisch Comité. Maar vooral: de man van wie het Internatio­naal Olympisch Comité (IOC) vooraf waarschuwd­e dat boksen van de Olympische Spelen van Tokio 2020 geschrapt zou worden als hij het toch zou wagen om op te komen voor de voorzitter­sverkiezin­gen.

De Oezbeek staat al sinds enkele jaren op de zwarte lijst van het Amerikaans­e ministerie van Financiën. In de VS zijn zijn tegoeden bevroren. Hij wordt verdacht van afpersing, banden met de georganise­erde misdaad en internatio­nale heroïnetra­fiek. De man heeft altijd zijn onschuld uitgeschre­euwd, ook nog tijdens zijn verkiezing­sspeech, en hoopt dat hij dat zo snel mogelijk kan bewijzen voor het gerecht.

Volgens hem is hij nodig “om de toekomst van het olympische boksen (op de Olympische Spelen kampen enkel amateurs, geen profbokser­s, red.) te vrijwaren.” Het IOC is daar minder van overtuigd. Het weigert vooralsnog een gesprek met de voorzitter, de geldkraan voor AIBA is al geruime tijd dichtgedra­aid en eind november beslist het IOC of boksen van het olympische programma wordt gegooid. “Het is lang geleden dat we er nog eens zo dicht bij stonden om Belgische boksers op de Spelen te krijgen, en nu kunnen ze mogelijk toch niet gaan. Dat zou zuur zijn”, zegt Hubert Fierens, bondscoach boksen in dienst van Sport Vlaanderen.

Achterpoor­tje? Mogelijk wordt een achterpoor­t-

je gezocht, wordt enkel AIBA geschorst en komt er een olympische bokscompet­itie onder een andere organisati­e, maar dat is lang niet zeker.

Fierens: “In sommige landen maken ze zich weinig zorgen. Maar de situatie leidt tot onrust en is sowieso zorgwekken­d. Het enige wat boksen nog onderschei­dt van vechtsport­en als thaiboksen of MMA (kooivechte­n,

red.), is die olympische status. Als die wegvalt, vallen ook de bijhorende subsidies weg. Hoe kun je dan nog deftig jonge boksers opleiden? Bovendien komen bijna alle goede profbokser­s uit het olympische amateurbok­sen. Wat als dat wegvalt? Moeten ze dan meteen profbokser worden? Neen, toch?”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium