Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik voel me beter worden en ga vol voor de kwalificat­ie”

Dirk Van Tichelt pakt elfde Belgische titel en wil naar de Spelen van Tokio 2020

- PATRICK POPPE

Er lagen voor de toppers geen bananensch­illen op de tatami van het BK judo in de Deurnese Arenahal: alle Antwerpse internatio­nals wonnen goud in hun categorie, al ging het er in de -81 kg wel bijzonder spannend aan toe tussen Matthias Casse en Sami Chouchi.

Roxane Taeymans, die voor de eerste keer buiten haar gebruikeli­jke categorie actief was in de reeks -78kg, kroonde zich voor eigen publiek tot Belgisch kampioene door Allison Hollevoet te verslaan.

Bij de mannen in de reeks -73kg ontmoette Dirk Van Tichelt het jonge geweld Jeroen Casse, de jongere broer van Matthias. Het werd een ware uitputting­sslag tot 4’ 28” in de golden score toen de Beer van Brecht Casse uitschakel­de met ippon en zich voor de elfde keer tot Belgisch kampioen kroonde. Meteen daarna gaf Van Tichelt te kennen dat hij de knoop doorhakte over zijn deelname aan de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

“Ik voel me ieder toernooi beter worden en ga vanaf nu vol voor de kwalificat­ie”, aldus Van Tichelt. “De voorbije twee jaar stonden in het teken van de geboorte van mijn kinderen. Nu kan ik weer op het judo focussen. Ik hoop dit jaar nog op de GP van Den Haag en de Grand Slam van Osaka voldoende punten te kunnen sprokkelen om mijn olympische ranking te verbeteren en zo met een gerust gemoed 2019 te kunnen aanvatten.”

Ook Matthias Casse mikt voluit op Tokio. In de finale van de -81kg vocht hij de op voorhand verhoopte topaffiche tegen viceEurope­es kampioen Sami Chouchi. Het was Casse die ook al in verlenging­en aan het langste eind trok door Chouchi te vloeren met ippon. Na afloop was iedereen het er over eens dat zij voor het mooiste judo en de mooiste finale hadden gezorgd.

“Ik denk dat we er inderdaad een mooie finale van hebben gemaakt. We kenden allebei onze sterke momenten”, zei de oudste Casse. “Chouchi pakte drie, vier keer met zijn fameuze uchi-mata uit, maar telkens kon ik gepast reageren. Uiteindeli­jk voelde ik dat ik kon winnen met een schouderwo­rp, maar het judo was eigenlijk de grote winnaar.”

Chouchi had compliment­en over voor zijn concurrent voor de kwalificat­ie van Tokio, want er mag in elke categorie maar één Belg gaan. “Voorlopig heeft Matthias een streepje voor, maar diegene die naar Tokio gaat, is sowieso in staat om daar een medaille te winnen”, zei Chouchi.

Antwerp United miste tweemaal op een haar na het goud. In de categorie -90kg overtrof Joachim Bottieau Kristof Timmermans. In de reeks -100kg versloeg Belgisch vicekampio­en van vorig jaar Tamerlan Dunaev Dylan Van Nuffel. Eveline Delbaen (JS Reet) won wel: na dubbel brons in 2016 en 2017 pakte ze nu goud in de -57kg.

 ?? FOTO BELGA ?? Dirk Van Tichelt (blauw) versloeg in de finale van het BK judo in de categorie -73kg Jeroen Casse met ippon.
FOTO BELGA Dirk Van Tichelt (blauw) versloeg in de finale van het BK judo in de categorie -73kg Jeroen Casse met ippon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium