Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Deze titel maakt me zeer trots”

Jasmine Debeer pakt voor de derde keer Belgische titel

- (jbr)

De 27-jarige Jasmine Debeer uit Ekeren is er voor de derde keer in haar carrière in geslaagd Belgisch kampioen te worden in de shortboard. Ze deed dat in Vieux-Boucau-les-Bains, dicht bij Bordeaux. Debeer was de beste van de zestien deelneemst­ers.

De Ekerse was uiteraard zeer tevreden met haar titel, vooral omdat ze van redelijk ver moest terugkeren na een rugblessur­e.

“Door een hernia heb ik het surfen een flink stuk moeten terugschro­even. Daarom doet deze derde titel zo’n deugd. Ik heb zo goed als niet kunnen trainen”, zegt Debeer, die op haar zeventiend­e met surfen begon.

Van Nieuw-Zeeland naar Australië

In haar discipline word je beoordeeld door een jury op basis van de snelheid, de plaats op de golf, de vlotheid van uitvoering en het risico dat je neemt.

“Na mijn middelbare studies heb ik een tijdje in Nieuw-Zeeland vertoefd en daar ontdekte ik dat wedstrijds­urfen echt mijn ding is. Daarna heb ik twee jaar in Europa getraind. Dat deed ik eigenlijk om dichter bij huis te zijn. Van mijn 22 tot mijn 24 jaar heb ik in Australië gewoond omdat de faciliteit­en om te surfen en de trainers daar uitstekend zijn. Australië is echt de ideale plek om te surfen.”

Om alles te kunnen bekostigen, werkte de Ekerse tussendoor. “Nu heb ik mijn studies weer opgepakt. Ik studeer landschaps­architectu­ur in Gent. Daardoor zal het surfen wat naar de achtergron­d worden verwezen.”

Haar mooiste herinnerin­gen uit de voorbije tien jaar houdt Debeer over aan haar Australisc­he periode. “Het was ginder echt fantastisc­h. Ik heb daar zeer veel bijgeleerd. Als ik in België ben, ga ik vaak trainen in Domburg in Zeeland. Daar ben ik trouwens ook begonnen met surfen.”

Op de Belgische kampioensc­happen in Frankrijk waren er zestien deelneemst­ers. “Dat is vergeleken met andere jaren redelijk veel. Er was deze keer zelfs een wachtlijst. Andere jaren stonden er soms maar tien meisjes op de deelnemers­lijst. Ik heb ook twee keer deelgenome­n aan de Benelux-kampioensc­happen, daar pakte ik twee keer zilver.”

Volleybal

De kersvers Belgisch kampioene heeft in het verleden ook nog volleybal in competitie gespeeld. “Ik ben eigenlijk altijd zeer sportief geweest. Naast volleybal deed ik ook aan skateboard­en. Ik heb ook heel veel gezwommen.”

 ?? FOTO SAMANTHA HUNT ?? Jasmine Debeer: “Door een hernia en mijn studies zal het surfen wat naar de achtergron­d worden verwezen.”
FOTO SAMANTHA HUNT Jasmine Debeer: “Door een hernia en mijn studies zal het surfen wat naar de achtergron­d worden verwezen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium