Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Balans vinden tussen goede mama en geëngageer­de schepen zijn”

Drie van de vijf schepenen in Stabroek zijn vrouw en nieuwkomer

- ERIK VANDEWALLE

Wanneer het nieuwe college aantreedt, zijn drie van de vijf schepenen vrouw en nieuwkomer: Veerle Nonneman (N-VA), Sarah Demartelae­re (N-VA) en Liesbeth Bardyn (CD&V). Nooit eerder telde Stabroek zoveel vrouwelijk­e schepenen.

Het is de eerste keer dat het trio elkaar ontmoet voor een gesprek. “Het klikt, het is alsof we elkaar al jaren kennen.” Sarah Demartelae­re (32) en Liesbeth Bardyn (30) nemen vanaf 1 januari voltijdse loopbaanon­derbreking om zich helemaal te concentrer­en op hun schepenamb­t. “Een bewuste keuze. Wanneer ik ergens voor ga, wil ik me echt smijten. Die keuze heeft niets te maken met het feit dat we vrouw zijn, wel met engagement”, klinkt het uit de mond van Liesbeth en Sarah. Veerle Nonneman (56) regelt als zelfstandi­ge haar werk zelf.

Liesbeth Bardyn, pr-manager bij het ministerie van Defensie, heeft pas sinds mei een lidkaart van CD&V en beseft dat ze op politiek vlak nog een groentje is. “Uiteraard hoop je op een goed verkiezing­sresultaat. Je droomt wel eens om schepen te zijn, maar je spreekt dat niet uit. Toen de verkiezing­sresultate­n binnenkwam­en, was ik meer dan tevreden met 392 voorkeurst­emmen. Ik twijfelde geen seconde toen ik het voorstel kreeg om schepen te worden van Jeugd, Sport, Cultuur en Ontwikkeli­ngssamenwe­rking.”

Sarah Demartelae­re is HR-consultant bij Verwater, een dienstverl­ener voor industriël­e en petrochemi­sche installati­es en kreeg 344 stemmen achter haar naam. Toen burgemeest­er Frans haar uitnodigde om een schepenman­daat

Sarah Demartelae­re

N-VA

“Het zit in mijn genen. Mijn ouders zijn beiden ook politiek actief in de gemeente.”

Veerle Nonneman

N-VA

“De namiddagen en avonden maak ik vrij om mijn mandaat zo goed mogelijk uit te oefenen.”

Liesbeth Bardyn

CD&V

“Als je een mandaat krijgt van de kiezer, doe je de volle zes jaar uit. Dat ga ik ook doen.”

op te nemen, heeft ze toegezegd. De volgende zes jaar krijgt ze Mobiliteit, Landbouw en Patrimoniu­m onder haar beheer. Veerle Nonneman, die al jaren actief is in het Stabroekse vereniging­sleven, vertrok vanop de tweede plek op de N-VA-lijst en scoorde knap met 435 voorkeurst­emmen. “Als je dat vertrouwen krijgt, mag je de kiezers niet teleurstel­len. Als schepen van Gezin, Kinderopva­ng, Lokale economie, Dierenwelz­ijn, ICT en Toerisme heeft ze een stevige portefeuil­le.

Thuisfront

De steun van het thuisfront is voor het drietal erg belangrijk. “We moeten een juiste balans vinden tussen een goede mama zijn en een geëngageer­de schepen. Daarom zijn we nu al bezig met ons in te werken”, legt Sarah Demarelaer­e uit. “Actief luisteren naar wat bij mensen leeft, vind ik essentieel. Mensen moeten voelen dat het gemeentebe­stuur begrijpt wat er voor hen belangrijk is en daarom is eerlijke communicat­ie van groot belang”, onderstree­pt Liesbeth Bardyn. “Ik zie Stabroek graag. Ik hoop dat wij samen een meerwaarde voor de gemeente zijn”, aldus Veerle Nonneman.

“We komen uit verschille­nde partijen, maar ik voel nu al dat we als college de partijgren­zen kunnen opzijschui­ven. Besturen op gemeenteli­jk niveau moet sowieso een teamaangel­egenheid zijn. Burgemeest­er Rik Frans (N-VA) en eerste schepen Herman Jongenelen (CD&V) vormen een stevige tandem. En wij vrouwen zitten duidelijk op dezelfde golflengte.”

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Sarah Demartelae­re, Veerle Nonneman en Liesbeth Bardyn: “Wij hopen dat wij een meerwaarde zijn voor de gemeente.”
FOTO ERIK VANDEWALLE Sarah Demartelae­re, Veerle Nonneman en Liesbeth Bardyn: “Wij hopen dat wij een meerwaarde zijn voor de gemeente.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium