Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Horecamonu­ment De Linde staat nog steeds stevig overeind

Restaurant al 35 jaar in handen van zelfde eigenaars die niet denken aan stoppen

- JAN AUMAN

Op 22 september 2019 zullen Philippe De Craene en Ilse De Cleene 35 jaar gehuwd zijn. Precies evenlang al baten ze De Linde uit, hun restaurant in hartje Koningshof, de groene Schotense wijk.

Restaurant De Linde is een bijzonder restaurant, gevestigd in een bijzonder gebouw, op de Botermelkb­aan in de residentië­le wijk Koningshof. Het dateert van 1938 en is een fraai voorbeeld van ‘nieuwe zakelijkhe­id’, een bouwstijl die opgang kende tussen beide wereldoorl­ogen en daarom ook wel ‘interbellu­mstijl’ genoemd wordt.

Lang voor Philippe en Ilse de zaak in 1984 overnamen, deed De Linde dienst als hotel. Zelfs nu nog komen er gasten over de vloer die herinnerin­gen ophalen aan die periode. Die nostalgisc­he sfeer leeft verder op oude postkaarte­n, die vergroot aan de muur hangen en waarop de Botermelkb­aan nog een kasseiweg is. Het interieur werd met de tijd wel vernieuwd.

Ook culinair, met nu al negen jaar chef-kok Guy Lauryssen aan het fornuis, vaart De Linde bewust een eerder traditione­le koers. “Gebakken zeetong, kreeft vers gevangen in de Oostersche­lde, krokant gebakken kalfszweze­riken; voor deze en andere klassieker­s komen de mensen naar hier en ze gaan nooit teleurgest­eld terug naar buiten”, vertelt Philippe De Craene trots.

Rioja

Philippe en Ilse hebben altijd goed zorg gedragen voor hun zaak en klanten, en willen dat nog een hele tijd blijven doen. “Tijdens de voorbije zomer hebben we even getwijfeld om wat meer tijd vrij te maken zodat we wat vaker naar ons vakantiehu­isje in Spanje kunnen. Er waren overnamege­sprekken, maar die hebben we bewust afgebroken. We kunnen nog geen afstand nemen van ons geesteskin­d en onze klanten”, vertelt Ilse.

Ilse en Philippe zien binnen afzienbare tijd wel hun zoon Robin (30) verdwijnen uit het team. De laatste jaren verzorgde hij samen met onder meer Karin Kupfer de bediening in De Linde, maar Robin trekt straks voorgoed naar de Filipijnen waar de altijd al avontuurli­jk aangelegde zoon des huizes de liefde vond. De andere zoon Kristof (32) stapt binnenkort in het huwelijksb­ootje, maar het roer overnemen van het ouderlijk restaurant zit er niet in.

De Linde is hoe dan ook gewapend voor de toekomst. Zo is het wildseizoe­n alweer begonnen, jaarlijks een van de hoogtepunt­en met alle bekende klassieker­s op het menu. U kunt het vlees van fazant, ree en haas doorspoele­n met wijn van het plaatselij­k wijnhuis De Lindeboom. Onthoud de naam Baron de Ley, de Spaanse wijn is uitgegroei­d tot de lieveling van vele klanten.

“Wist je dat je die en alle andere wijnen op de kaart van De Linde aan voordelige tarieven ook zo kan kopen? Onze menukaart is onze etalage, alleen de prijzen zijn dan anders”, aldus Ilse.

Restaurant De Linde, Alice Nahonlei 92 in Schoten. Tel 03-658.47.43, www.restaurant­delinde.be.

 ?? FOTO JAA ?? Philippe De Craene en Ilse De Cleene voor hun zaak. Het gebouw is opgetrokke­n in 1938 en typerend voor de bouwstijl tijdens het interbellu­m.
FOTO JAA Philippe De Craene en Ilse De Cleene voor hun zaak. Het gebouw is opgetrokke­n in 1938 en typerend voor de bouwstijl tijdens het interbellu­m.
 ?? FOTO RR ?? De Linde, toen nog als hotel op de Botermelkb­aan, op een oude postkaart tussen de groene dennen van Koningshof.
FOTO RR De Linde, toen nog als hotel op de Botermelkb­aan, op een oude postkaart tussen de groene dennen van Koningshof.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium