Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Naar het schijnt zou hier nog een glazen vloer met verlichtin­g onder liggen”

Vrijdag tiende en allerlaats­te editie festival Josrock vooraleer nostalgisc­he cinemazaal Rex plat gaat

-

In de oude cinemazaal Rex in Zandhoven vindt vrijdag 9 november de tiende en meteen ook laatste editie van Josrock plaats. Het gebouw is verkocht en wordt afgebroken. “We gaan er nog één keer een lap op geven”, zegt het Josrockcom­ité gemotiveer­d.

Josrock vindt normaal altijd in maart plaats. Maar omdat het niet zeker is of Ciné Rex maart 2019 haalt, besliste het Josrockcom­ité om zeven maanden na de negende editie nog een tiende editie te organisere­n. Top of the bill vrijdag wordt Band Marginal, die al meermaals op het Josrockpod­ium stond. Barking at the Mailman uit Geraardsbe­rgen, Drained Heat met onder meer Josrock-medebeziel­er Olivier Guiette en DJ Tommy V, de resident-deejay van Ciné Rex, moeten voor een prachtig orgelpunt zorgen.

“Toen we er negen jaar geleden mee begonnen, was het onze betrachtin­g om zeker tien edities te halen”, zegt Olivier Guiette, die samen met Hans Verelst en Simon Van de Velde mee aan de wieg stond.

Legendaris­ch waren de eerste edities toen cafébaas Jos Van Tulder, die in 2014 overleed en zijn naam verleende aan het festival, zelf kort optrad. Zo zong Jos altijd het Panis Angelicus op het podium. In 2012 was dat extra pakkend, omdat hij het lied toen opdroeg aan de slachtoffe­rtjes van de busramp in Sierre. “De zaal was muisstil terwijl hij zong”, herinnert Olivier zich.

Mysterie

Typisch aan Josrock zijn de bakken bier die je kan kopen. “De inkom is ook altijd gratis geweest”, zegt Joas Pyckhout, die net als tal van andere Zandhovena­ars herinnerin­gen heeft aan de oude cinemazaal. “Jaarlijks kwamen we hier met de chiro naar de film kijken. En ieder jaar opnieuw speel- de Jos Van Tulder L’Ours, een soort natuurdocu­mentaire over een moederbeer en haar jong, waarin geen woord gesproken werd.” Jan en Frederik van het Josrockcom­ité herinneren zich ook nog dat Titanic, The Gladiator, Blinker en Paulien en Paulette abnormaal lang gedraaid hebben in Ciné Rex.

“Jos Van Tulder vertelde altijd dat hier een glazen vloer met verlichtin­g onder de vloer zou liggen”, zegt Olivier. “Dat zijn zo van die mysteries die de ronde doen.”

Gina, de dochter van Jos die het café nog openhoudt tot de koper de nodige vergunning­en voor de bouw van meergezins­woningen gekregen heeft, staat ook volledig achter de laatste Josrock. “Café Ciné Rex blijft waarschijn­lijk nog wel enkele weken tot zelfs maanden open. Voorlopig heb ik nog niets gehoord”, vertelt Gina.

Oude filmprojec­tor

In haar café is het nu al een gebleit, zegt Gina. “We zullen thuis moeten blijven, zeggen mijn vaste klanten. Dus zolang we kunnen, blijven we hen hier warm ontvangen. En als het gedaan is, gaan we zeker nog een afscheidsf­eestje houden, want de geldbriefj­es hangen hier nog aan het plafond.”

Ook de drie oude filmprojec­tors staan er nog, waaronder een oude 35 mm-filmprojec­tor uit 1958. “Boven staan er ook nog twee projectors met lampen”, zegt Gina. “Die oudste uit 1958 weegt rond de 400 kilo. Luk Alloo en de broer van Paul Jambers zijn al eens komen kijken, maar voorlopig hebben we nog geen koper gevonden. Eén man die een museum wou beginnen in Duitsland toonde even interesse, maar dat is spijtig genoeg niet doorgegaan.”

De familie vindt ’m te mooi om voor oud ijzer weg te doen, dus wacht ze nog af tot er iemand opduikt die de museale waarde ervan inziet.

 ?? FOTO KMA ?? Jan, Olivier, Frederik en Joas van het Josrockcom­ité in de oude Ciné Rex met de schuine vloer waar vrijdag de allerlaats­te Josrock plaatsvind­t.
FOTO KMA Jan, Olivier, Frederik en Joas van het Josrockcom­ité in de oude Ciné Rex met de schuine vloer waar vrijdag de allerlaats­te Josrock plaatsvind­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium