Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bomen kappen op school kan niet”

Leerlingen PITO vellen bomen in speeltuin

-

De laatstejaa­rs planttechn­ische wetenschap­pen van het Provinciaa­l Instituut voor Technisch Onderwijs (PITO) kapten op vraag van de gemeente bijna vijftig bomen op speelplein Huzarenber­g.

tiental leerlingen met veiligheid­shelmen en gewapend met kettingzag­en ziet de opdracht wel zitten. “Het is voor de meesten de eerste keer dat we als schoolopdr­acht grote en kleine bomen moeten kappen”, klinkt het uit de mond van Levi Bresseleer­s (17). Dominique Vanhove (18), het enige meisje in de klas, knikt bevestigen­d. “De theorie kennen we allemaal, maar dit is wel het echte werk.”

Compensati­e

Xavier Geerolf en Benny Van Dijck begeleiden de leerlingen. “Dit is voor ons een mooie gelegenhei­d om de leerlingen praktijker­varing te geven. Opdrachten als dit kunnen we niet op school laten uitvoeren. Daarom gingen we met plezier in op de vraag van de gemeente om hier een vijftigtal bomen te kappen. De leerlingen maken eerst een valEen kerf en pas wanneer wij het licht op groen zetten, mogen ze de boom laten vallen”, aldus Geerolf. Milieuambt­enaar Ruben Daelemans: “Omdat we bomen weghalen, komt er compensati­e. Rondom heel het speelterre­in komt een haag van inheemse struiken en heesters, zodat de privacy van de buren wordt gerespecte­erd. Op de plaats die vrijkomt plannen we tegen het voorjaar een natuurspee­ltuin.”

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? De laatstejaa­rs gingen loos met kettingzag­en.
FOTO ERIK VANDEWALLE De laatstejaa­rs gingen loos met kettingzag­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium