Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Authentiek­e woning tegen de vlakte?

Bouwaanvra­ag voor acht appartemen­ten in Bruggestra­at

- (kma)

In de Bruggestra­at naast het gemeentehu­is van Zandhoven heeft de firma AVCB bvba uit Nijlen een aanvraag gedaan voor de bouw van acht appartemen­ten waar nu het huis van Koken en Proeven staat.

De aanvraag bevat het bouwen van een meergezins­woning met acht wooneenhed­en, de bouw van een ondergrond­se parking en de sloop van de bestaande woning met handelsrui­mte. Het openbaar onderzoek is intussen afgerond. De gemeente moet nu de bezwaarsch­riften beoordelen.

Maar omdat het al om een afgeslankt­e aanvraag gaat, is de verwachtin­g dat het project vergund zal worden. Op sociale media betreuren sommigen dat zo alweer een mooie authentiek­e, goed onderhoude­n dorpswonin­g verloren gaat. Carrosseri­e Van Laer werd hier gesticht. Later was er nog een viswinkel en het restaurant­je Koken & Proeven gevestigd.

“Ik begrijp de reactie van die mensen”, zegt burgemeest­er Luc Van Hove (CD&V). “Maar Vlaanderen streeft naar een maximale vrijwaring van de overblijve­nde open ruimtes door kernverdic­hting. Als gemeente kochten wij al Huize Bruyneel en Huize Leysen om te verhindere­n dat er appartemen­ten zouden komen, maar wij kunnen niet alles opkopen. Wij waken er als gemeente wel over dat alles zo kwaliteits­vol mogelijk is. Als gemeente weigeren wij ook soms aanvragen voor appartemen­ten of vragen wij een herwerking aan de aanvrager.”

 ?? FOTO KMA ?? De dorpswonin­g in kwestie.
FOTO KMA De dorpswonin­g in kwestie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium