Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Op jaarbasis kan ik twee tot drie instrument­en bouwen”

Jonge instrument­enbouwer krijgt 10.000 euro van Vocatio om eigen atelier te beginnen

- KRISTIN MATTHYSSEN

Jonge mensen, tussen 18 en 30 jaar, kunnen nog tot 16 november hun kandidatuu­r indienen bij Vocatio om een beurs van 10.000 euro te ontvangen voor de verwezenli­jking van hun levensproj­ect. Charlotte De Ley (27) uit Mortsel is een van de laureaten van 2018.

Vocatio is een stichting die vooral in Brussel bekendheid geniet. De fondsen komen uit de bedrijfswe­reld maar ook van particulie­ren. “Vocatio richt zich tot jongeren met een roeping”, vertelt woordvoerd­er Karel Goethals. “Dat gaat heel breed. Wil je reportagef­otograaf, vulkanoloo­g, sopraan of schrijver worden: elk jaar ondersteun­t Vocatio vijftien jonge talenten die erbovenuit steken.”

De stichting doet momenteel een oproep voor nieuwe kandidatur­en en wil ook wat meer bekendheid in Vlaanderen krijgen. Een van de laureaten van dit jaar is de Mortselse instrument­enbouwer Charlotte De Ley (27). Zij krijgt een beurs van 10.000 euro om gereedscha­p te kopen zodat ze haar eigen atelier kan opstarten.

“Ik heb in het secundair onderwijs gewoon ASO gestudeerd”, vertelt Charlotte, die opgroeide in Edegem maar nu al enkele jaren in Mortsel woont. “Ik heb altijd muziekscho­ol gevolgd aan de academies in Lier, Mortsel en Edegem, waar ik viool volgde. Het werd me snel duidelijk dat instrument­en bouwen mijn roeping was. Na het middelbaar ging ik instrument­enbouw studeren aan het conservato­rium in Gent. Het is een volwaardig­e masterople­iding die vijf jaar duurt. Daarna volgde ik nog een lerarenopl­eiding. Omdat ik me verder wil vervolmake­n, ben ik in Puurs nog een volwassene­nopleiding gestart.”

Tokkelinst­rumenten

Charlotte specialise­erde zich in strijk- en tokkelinst­rumenten. “Momenteel werk ik deeltijds in de horeca en ben ik deeltijds aan de slag in mijn atelier, dat ik deel met een meubelbouw­er. Maar het gereedscha­p en materiaal dat een meubelmake­r gebruikt, is heel verschille­nd van dat van een muziekinst­rumentenbo­uwer. De kleinste handgereed­schappen van gespeciali­seerde beitels tot schaven - zijn peperduur.”

Het was haar docent in Gent die haar op het spoor van Vocatio bracht. “In oktober vorig jaar heb ik mijn dossier ingediend. Als roeping had ik duidelijk het opstarten van een eigen atelier voor instrument­enbouw vooropgest­eld. Samen met mijn vriend, die ook instrument­enbouwer is, hebben we al een atelier gekocht in Antwerpen dat nog verbouwd moet worden.”

Het indienen van het dossier was een hele klus, vertelt Charlotte. “Je moet je aanvraag echt grondig motiveren en verdedigen. Het is niet zo dat je die 10.000 euro zomaar in de schoot geworpen krijgt. De eerste schijf van 5.000 euro heb ik nu op mijn rekening gekregen. Ik ben er heel spaarzaam mee en kijk echt goed uit wat ik koop. Die aankoopbew­ijzen moet ik ook allemaal aan Vocatio bezorgen. Nadien krijg ik nog 5.000 euro.”

De beurs van Charlotte wordt betaald door Mickey Boël, een welgesteld­e vrouw die affiniteit had met het dossier en de droom van de Mortselse. “Ik ken deze mensen niet, maar ik ben hen heel dankbaar. Zonder die 10.000 euro, zou ik waarschijn­lijk ook wel ooit mijn eigen atelier gehad hebben, maar vele jaren later.”

Hoe Charlotte haar toekomst ziet? Of er een inkomen te halen valt uit instrument­enbouw? “Als je je op herstellin­gen toelegt, gaat het gemakkelij­ker, maar ik wil mij op instrument­enbouw focussen. Op jaarbasis kan ik twee tot drie instrument­en bouwen. Zowel de horeca als instrument­enbouw zijn fysieke jobs. Ik zie mij geen jaren meer parttime in de horeca werken. Daarom droom ik ervan om les te geven, en dat te combineren met het atelier. Met mijn diploma kan ik muziekles geven.”

Charlotte De Ley

instrument­enbouwer

“Ik deel mijn atelier nu met een meubelmake­r, maar ons gereedscha­p is verschille­nd.”

Ook een droom? www.vocatio.be

 ?? FOTO VOCATIO ?? Charlotte De Ley. “Je moet echt wel een goed onderbouwd dossier indienen.”
FOTO VOCATIO Charlotte De Ley. “Je moet echt wel een goed onderbouwd dossier indienen.”
 ?? FOTO VOCATIO ??
FOTO VOCATIO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium