Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Roger Ilegems wordt ridder

Erkenning na 34 jaar

-

Voormalig olympisch kampioen Roger Ilegems (55) ontvangt vandaag het ereteken van Ridder in de Leopoldsor­de. De erkenning komt er 34 jaar na zijn gouden plak in het wielrennen in de puntenkoer­s op de baan in Los Angeles.

“Ik had het totaal niet meer verwacht, maar beter later dan nooit. Ik vind het een hele eer om vooralsnog die erkenning te mogen ontvangen. Ik ben ook eregouvern­eur Camille Paulus enorm dankbaar”, zegt de olympiër.

Het is de eregouvern­eur, zelf een groot wielerlief­hebber, die een aanvraag indiende bij minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld). “Vorig jaar liep ik hem tegen het lijf in een fietsenwin­kel waar we beiden stonden te wachten om onze fiets te laten herstellen. Hij drukte me toen op het hart dat hij stappen zou ondernemen. Maar ik hoorde ik er niets meer van en dacht dat er wel niets van zou komen. Toen ik een telefoontj­e voor de uitnodigin­g kreeg, was ik dan ook aangenaam verrast.”

“Ze waren me vergeten”

“Ik ben enorm blij, want ik was niet de enige olympische kampioen die nog op zo’n erkenning wacht. Ik vind het spijtig dat het in België geen vaste regel is. In Nederland bijvoorbee­ld krijgen olympische kampioenen wel automatisc­h een erkenning”, zegt Roger.

In 2014 kreeg de olympisch kampioen als allereerst­e ook al de titel van ereburger van Hemiksem. “Het lijkt wel alsof ze mij vergeten waren en ze mij nu weer ontdekt hebben”, grapt hij. “Eerder kreeg ik bijvoorbee­ld ook nooit een uitnodigin­g voor het Gala van de Kristallen Fiets. Nu zat er plots een in mijn bus. Het moet zijn dat ze mij echt vergeten waren.”

 ?? FOTO BELGA ?? Roger Ilegems op de Olympische Spelen in 1984.
FOTO BELGA Roger Ilegems op de Olympische Spelen in 1984.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium