Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Staat oud-burgemeest­er geel-blauwe coalitie in de weg?

Terugkeer Walter Van der Plaetsen (Open Vld) in schepencol­lege ligt gevoelig bij N-VA

- JAN AUMAN

Dat N-VA voor Open Vld kiest als coalitiepa­rtner, lijkt plots niet meer zo zeker. Onder meer de comeback van oud-burgemeest­er Walter Van der Plaetsen (Open Vld), die in aanmerking komt voor een schepenman­daat, ligt gevoelig.

“De liberalen zijn de op één na grootste partij en samen kunnen we dan ook de grootste, erg comfortabe­le meerderhei­d nastreven: 15 op 23 zetels. Bovendien vertonen onze programma’s overeenkom­sten”, verduideli­jkt Frank Gys waarom hij al op de avond van 14 oktober aan pers en eigen achterban bekendmaak­te dat grote winnaar N-VA in zee zou gaan met Open Vld.

Maar de gesprekken verlopen stroef. “Ze zijn constructi­ef en gaan momenteel uitsluiten­d over inhoud en niet over mandaten”, klinkt het in een officiële N-VAmededeli­ng.

Onder meer de figuur van Walter Van der Plaetsen, achttien jaar burgemeest­er, ligt gevoelig. Na wat aandringen erkent Gys dat hij een samenwerki­ng met zijn voorganger niet ziet zitten. “Het is natuurlijk hun beslissing om de twee schepenpos­ten in te vullen, maar een terugkeer van Van der Plaetmoet sen geniet duidelijk niet onze voorkeur. De man is ook al 78”, aldus de N-VA-kopman. Gys en Van der Plaetsen hebben nooit samen bestuurd, maar enkele publieke uitlatinge­n van de vorige burgemeest­er over de huidige lijken diepen wonden te hebben geslagen.

“Ik beslis over twee dagen over mijn toekomst”, blijft Van der Plaetsen rustig. “Ik heb een eenmanszaa­k doen evolueren tot bloeiend bedrijf met vierhonder­d werknemers en Wommelgem kende mooie tijden onder mijn burgemeest­erschap. Ik heb niks meer te bewijzen. Ik hoef niet ontgoochel­d te zijn in de verkiezing­suitslag. Niet zozeer in mijn eigen 489 voorkeurst­emmen, maar wel in het partijresu­ltaat

verlies, red.).”

(vier

zetels

Maar Van der Plaetsen is niet het enige ‘probleem’ dat lijsttrekk­er Ludo Neyens (Open Vld) opgelost

zien te krijgen. Zo lijkt het erop dat de liberalen hun fameuze ‘knip’ in de verkeersci­rculatie in het dorpscentr­um, waarmee ze als speerpunt naar de kiezer trokken,

Walter Van der Plaetsen

Oud-burgemeest­er

“Onze gemeente kende mooie tijden onder mijn hoede, ik hoef me niet meer te bewijzen.”

moeten inslikken. N-VA vindt die gescheiden verkeersst­romen rond ’t Brieleke maar niets.

En dan is er ook nog Aline Mauer. Geen politica, maar een ambtenaar. N-VA moest in juni nog lijdzaam toezien hoe partner Gemeentebe­langen een alternatie­ve meerderhei­d kon smeden om de dame in polepositi­on te brengen voor een nieuwe decretale functie van adjunct-directeur. Onder meer Open Vld steunde toen dat voorstel.

 ?? FOTO JAA ?? Begin dit jaar huldigde burgemeest­er Frank Gys (links) zijn voorganger Walter Van der Plaetsen nog tijdens de nieuwjaars­receptie. Vandaag lijkt een samenwerki­ng tussen beiden uitgeslote­n.
FOTO JAA Begin dit jaar huldigde burgemeest­er Frank Gys (links) zijn voorganger Walter Van der Plaetsen nog tijdens de nieuwjaars­receptie. Vandaag lijkt een samenwerki­ng tussen beiden uitgeslote­n.
 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium