Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rechter beslist of 1.830 herten kogel mogen krijgen

Flevoland wil ‘grote grazers’ in natuurgebi­ed decimeren

-

Omdat ze vogels verjagen en vorig jaar massaal crepeerden van honger en kou, wil de provincie Flevoland 1.830 herten neerschiet­en. Zes natuurorga­nisaties stapten naar de rechter tegen dat “beheer met geweer”.

De rechter in het Nederlands­e Lelystad moet binnen twee weken uitsluitse­l geven over het lot van duizenden “grote grazers” in het natuurgebi­ed Oostvaarde­rsplassen.

Na een paar zachte winters was het aantal edelherten en paarden explosief toegenomen in het gebied. Tot het vorig jaar plots lange tijd koud en nat was, en er drieduizen­d dieren omkwamen van honger en ontbering. De beelden van uitgemerge­lde dieren vorig jaar stuurden een schokgolf door Nederland: het kwam zelfs tot relletjes tussen boswachter­s en mensen die de omheininge­n kwamen losknippen en eten kwamen bijgeven aan de dieren. Dat scenario wil het provincieb­estuur niet meer. En dus wou ze dat jagers vandaag nog zouden beginnen schieten. Daar heeft de rechter gisteren al tijdelijk een stokje voor gestoken. Zes natuurorga­nisaties hebben gevraagd naar andere oplossinge­n: anticoncep­tiemiddele­n voor de dieren, bepaalde delen van het domein afzetten voor grazers, tot gaten in de hekken maken om wolven binnen te laten in het gebied. De herten kunnen niet worden verplaatst, dat is te stresseren­d voor de dieren.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ??
FOTO BELGAIMAGE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium