Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen vrouw? Geen uitzonderi­ng

6 van 20 grootste Belgische bedrijven hebben geen vrouwelijk­e directiele­den

-

Dat directieli­d van de Nationale Bank Marcia De Wachter werd vervangen door oud-minister Steven Vanackere en niet door een andere vrouw, deed al heel wat stof opwaaien. Maar dat daar geen vrouwen meer in de directie zetelen, is geen uitzonderi­ng: ook in zes Bel-20-bedrijven hebben de mannen het helemaal voor het zeggen.

AB InBev, Ageas, Bpost, Sofina, Ackermans & van Haaren en Galapagos. Ziedaar de zes bedrijven waar uitsluiten­d mannen het voor het zeggen hebben in de directieka­mers. Vooral de aanwezighe­id van Bpost in het lijstje is opmerkelij­k, omdat de overheid meerderhei­dsaandeelh­ouder is van dat bedrijf. Voogdijmin­ister Alexander De Croo (Open Vld) noemt de afwezighei­d van vrouwelijk­e directiele­den bij Bel-20-bedrijven in zijn boek De Eeuw

van de Vrouw nochtans “ronduit beschamend”. Hij heeft CEO Koen Van Gerven van Bpost aangespoor­d om werk te maken van een meer divers directieco­mité. Maar toen dat comité in mei werd herschikt, traden toch weer twee mannelijke leden toe.

“Bpost is een autonoom overheidsb­edrijf”, zegt de woordvoerd­er van De Croo. “De leden van de directie worden niet door politici benoemd, maar door het bedrijf zelf. Dat is de consequent­ie van de politieke onafhankel­ijkheid.” Bpost-woordvoers­ter Barbara Van Speybroeck zegt dat het bedrijf wel degelijk inspanning­en levert om het management te vervrouwel­ijken: op het niveau vlak onder het directieco­mité is een op de vijf managers een vrouw.

Dat het in mei toch weer twee mannen werd, komt doordat toen gekozen is voor “personen met de juiste competenti­es”, zegt Saskia Van Uffelen, CEO van Ericsson Belux en bestuurder bij Bpost. Zij is er voorstande­r van om niet alleen voor Raden van Bestuur de aanwezighe­id van vrouwen verplicht te maken, zoals nu het geval is, maar ook voor directiele­den. “Ik zeg daar noodgedwon­gen ja op, maar ik zou dan ook quota voor leeftijdsg­roepen willen invoeren. Ook verjonging is belangrijk. Met verplichte quota kan je de oude modellen doorbreken, dat heeft de ontwikkeli­ng in de Raden van Bestuur aangetoond.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium