Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van Afghanista­n naar de weerstudio

Militair Bram Verbruggen (31) wordt nieuwe MNM-weerman

-

Als militair ging hij eerder het weer voorspelle­n in Afghaans oorlogsgeb­ied. Bram Verbruggen kent de vraag dus al goed: en, Bram, wat gaat het morgen doen? Dat zal niet beteren nu hij de nieuwe weerman van MNM wordt. “Maar Frank en Sabine hebben me al voorbereid, aan de hand van klachtenbr­ieven.”

Dat hij wat minder omhoog moet kijken, zegt zijn vriendin soms. Want Bram Verbruggen doet het voortduren­d. En als hij binnen zit, kijkt hij uit het raam. Om wolken te benoemen; de cumulonimb­us is zijn favoriet. De nieuwe weerman van radiozende­r MNM is op z’n zachtst gezegd gepassione­erd.

Verbruggen werd bovendien klaargesto­omd door Frank Deboosere en Sabine Hagedoren, de keizer en keizerin van vlaag en briesje. “Ze toonden me klachtenbr­ieven waarin in minder fraaie bewoording­en over weermannen wordt gesproken. Dat is leerrijk, want omgaan met kritiek is de grootste uitdaging. Wat gaan de mensen van mij denken? Vroeger trok ik me dat hard aan, maar het betert.”

Verbruggen is eigenlijk een militair. Als 16-jarige al leerde hij zweefvlieg­en bij de Belgian Air Cadets, met het oog op een toekomstig­e carrière als gevechtspi­loot. “Dat werd ik uiteindeli­jk niet, door de bikkelhard­e medische testen. Een kleine afwijking aan mijn gehoor bleek nefast. Maar ik kreeg er wel lessen meteorolog­ie van majoor Jos. Zijn familienaa­m herinner ik me niet, wel dat hij vol

passie vertelde over het weer. Ik was meteen verkocht.” Bestookt door de taliban

Verbruggen werd uiteindeli­jk militair meteoroloo­g. Oftewel: iemand die specifieke weersvoors­pellingen doet voor een militair publiek. Voor valscherms­pringers, bijvoorbee­ld. “Het weer heeft een grote invloed op wapensyste­men en de uitvoerbaa­rheid van missies. Een F-16-piloot wil niet weten of de zon vandaag schijnt, want op een hoogte van 10.000 voet gebeurt dat sowieso. Hij wil weten of op een bepaalde locatie de grond zichtbaar is, zodat hij een explosief kan droppen.”

Het bracht Verbruggen eind 2013 zelfs naar het Afghaanse Kandahar, waar hij vijf maanden verbleef als Belgisch lid van een NAVO-macht. “De basis was goed afgescherm­d, omringd door zeppelins met detectoren. Al schoten de taliban wel projectiel­en af. Eén keer weerklonk het alarm en kon ik net op tijd achter een betonnen muur duiken. Even verderop kwam een explosief neer. De inslagen van de scherven die in het rond vlogen, vergeet ik nooit meer. De schrik van mijn leven.”

Intussen is Verbruggen naar eigen zeggen “rustiger geworden, en op zoek naar een standvasti­g leven”. Hij is nu aan de slag op het kabinet van de chef defensie, als lid van de protocoldi­enst. MNMweerman is hij ‘in bijberoep’. “Allemaal omdat ik mijn stoute schoenen aantrok en spontaan ging solliciter­en. En MNM hoeft geen eindhalte te zijn. In 2021 wil ik de keuze maken: voltijds militair, of voort inzetten op een carrière als VRT-weerman. Want als ik stijg in rang als officier, valt het niet meer te combineren. Maar voor alle duidelijkh­eid: Frank en Sabine zijn nog lang niet op weg naar de uitgang (lacht).”

 ?? FOTO GEERT VAN HOEYMISSEN ?? Bram Verbruggen: militair en MNM-weerman in bijberoep.
FOTO GEERT VAN HOEYMISSEN Bram Verbruggen: militair en MNM-weerman in bijberoep.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium