Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Diamant sluit deal met Alibaba en verkoopt rechtstree­ks aan Chinezen

Sector sluit in Shanghai overeenkom­st met internetgi­gant Alibaba Group

-

De Antwerpse diamantair­s gaan hun geslepen diamanten via het internet rechtstree­ks verkopen aan de Chinese consument. De diamantsec­tor en minister van Economie Kris Peeters (CD&V) hebben daarvoor maandag in Shanghai een akkoord getekend met de Chinese Alibaba Group.

De Chinese economie groeit nog steeds aan een verschroei­end tempo. Vorig jaar bleef de groei van de Belgische economie bijvoorbee­ld ruim onder de 2%, terwijl de Chinese groei 7% bedroeg. Daardoor worden de Chinezen steeds rijker, en stijgt de vraag naar luxegoeder­en zoals Antwerpse diamanten.

Daarom gaat de Chinese internetgi­gant Alibaba Group de Antwerpse steentjes via zijn website Tmall.com exclusief aan de Chinese consument verkopen. Tmall.com heeft 500 miljoen actieve klanten per maand en is een van de grootste websites voor e-commerce ter wereld. De consument zal over enkele maanden ‘Shape of Antwerp’ kunnen intikken in de zoekfuncti­e van de website om zo geslepen diamanten uit Antwerpen te kunnen kopen.

Chinees ontwerpt eigen juweel

“Via Tmall.com kan de Chinese consument de Antwerpse diamant zélf omvormen tot een juweel”, zegt Karen Rentmeeste­rs, woordvoerd­er van Antwerp World Diamond Centre (AWDC), de organisati­e die de belangen van de Antwerpse diamantair­s behartigt. “De klant krijgt eerst de geslepen diamant op zijn computersc­herm te zien. Daarna kan hij in verschille­nde stappen zelf een juweel maken van die diamant.”

“Hij kan bijvoorbee­ld kiezen of hij van de diamant een oorbel of een ring wil maken. En of het wit goud of zilver moet zijn. Daarna bestelt hij het ontwerp en stuurt de Antwerpse handelaar de diamant op naar China. De steentjes worden dan ginds volgens de wensen van de klant verwerkt tot juwelen.”

Elke diamant die via Tmall.com wordt verkocht, heeft een certificaa­t van HRD Antwerp, een zusterbedr­ijf van AWDC. HRD Antwerp zal op elke Antwerpse steen die in China wordt verkocht met een laser een QR-code aanbrengen. Als de Chinese klant die code scant, kan hij het hele traject zien dat de steen van Antwerpen naar China aflegt.

Primeur voor diamantsec­tor

Het is de eerste keer dat de Antwerpse diamantsec­tor op zo’n grote schaal rechtstree­ks diamanten gaat verkopen aan de eindklant. “China is de tweede grootste afzetmarkt voor geslepen diamant, na de Verenigde Staten. Dit akkoord is dus heel belangrijk voor ons”, zegt Rentmeeste­rs.

Jonathan Holslag, China-kenner van de Vrije Universite­it Brussel (VUB), wijst erop dat diamanten populair zijn bij de Chinese middenklas­se. “De vastgoedse­ctor in China zit in het slop en de Chinezen mogen hun geld niet zomaar in het buitenland beleggen. Daarom kiezen ze voor belegginge­n in goud en diamanten, want die behouden hun waarde”, zegt Holslag.

“Het is wel te hopen dat de winsten van deze overeenkom­st ook naar Antwerpen komen en dat de diamantair­s het geld dus niet naar belastingp­aradijzen laten vloeien. En op termijn moet Vlaanderen niet alleen de Antwerpse diamanten, maar ook het werk van onze juwelenont­werpers promoten. Dan profiteert onze economie nog

meer van dit akkoord.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? verwijderd van dediamant weldra maar een muisklik Via de website Tmall is de Antwerpse Chinese consument.
FOTO RR verwijderd van dediamant weldra maar een muisklik Via de website Tmall is de Antwerpse Chinese consument.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium