Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CONSEQUENT­IES “Niet geïnteress­eerd in geld, wel in erkenning”

- (wer)

Als Delphine straks door de rechtbank definitief als dochter van Albert wordt erkend, hebben we er dan een prinses bij?

“Die vragen zijn voor ons naast de kwestie”, zegt zowel Alain De Jonge als zijn collega Marc Uyttendael­e. “Delphine is niet geïnteress­eerd in status of centen. Ze wil worden erkend als de dochter van Albert, wegens haar identiteit, en omwille van de identiteit van haar kinderen. Ze is niet op zoek naar een titel of een plaatsje op de staatsiepo­rtretten tussen Laurent, Filip of Astrid, noch wil ze een hap uit de koninklijk­e dotatie.”

Heeft ze als officieel kind van Albert recht op een deel van zijn erfenis?

“Dat vermoedeli­jk wel, maar opnieuw: dat is niet haar beweegrede­n”, aldus Marc Uyttendael­e.

Het is echter een publiek geheim in de Wetstraat dat Albert en Paola enkele jaren geleden hun testament hebben herschreve­n, volgens goed ingelichte bronnen onder meer omdat ze er toen al rekening mee hielden dat ze dit proces konden verliezen. Een mogelijke piste is dat ze hun testament zo herschreve­n dat Delphine slechts de kleinst mogelijke erfenis zal ontvangen die bij wet is toegelaten voor een kind.

Kan koning Albert zich nog verzetten tegen de DNAproef?

In theorie hebben zijn advocaten nog de kans om cassatiebe­roep aan te tekenen tegen het arrest van het Brusselse hof van beroep. “Maar dat heeft geen invloed op de verplichti­ng om in drie maanden een DNA-staal af te staan, iets wat hij als burger van dit land in principe hoort te doen”, zegt De Jonge. “Bovendien bestudeert het Hof van Cassatie alleen of de procedurer­egels goed zijn gevolgd. Is dat niet het geval, doet het geen andere uitspraak. Dan moet een ander hof van beroep opnieuw over deze zaak oordelen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium