Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slechts helft van de studenten behaalt diploma binnen 5 jaar

Universite­it Antwerpen en KU Leuven wijten cijfers aan flexibele onderwijss­ysteem

- (jas)

Slechts de helft van het aantal studenten dat start aan de UAntwerpen en de KU Leuven behaalt een bachelordi­ploma binnen de vijf jaar. “Dat is vrij laag”, zegt Peter De Meyer van UAntwerpen. “Maar dat is inherent aan het flexibele bachelor- en mastersyst­eem.”

Uit cijfers van de UAntwerpen blijkt dat maar 53,4% van de studenten die in het academieja­ar 2012-2013 gestart zijn, binnen de vijf jaar een bachelordi­ploma haalt. 40,3% stroomde uit zonder diploma in de richting waarin ze startten. Aan de KU Leuven zijn gelijkaard­ige cijfers terug te vinden. 51% van de studenten die startten aan een bachelorop­leiding in 2013-2014, had na maximaal vijf jaar een diploma op zak.

“Cijfers vergelijke­n met andere universite­iten is nooit volledig eerlijk mogelijk, omdat alle universite­iten een ander studieaanb­od hebben”, zegt Peter De Meyer, woordvoerd­er van de UAntwerpen. “In Antwerpen tellen we ook meer werkstuden­ten dan in Leuven. Werkstuden­ten kappen hun programma doorgaans in twee, en doen dus minstens zes jaar over

hun bachelorop­leiding. Hun aandeel is procentuee­l niet zo groot, maar ze hebben zeker hun effect op de totaalcijf­ers.”

Flexibel systeem

“Het aantal studenten dat in drie jaar een bachelordi­ploma behaalt, is eerder laag”, gaat De Meyer verder. “Maar dat is inherent aan het flexibele bachelor- en mastersyst­eem. Voordat dit systeem werd uitgevoerd, was er meer uitval in het eerste jaar. Vandaag geven studenten minder snel op, omdat gedeelteli­jk succes wordt beloond. Nu kunnen studiepunt­en opgenomen worden voor vakken uit volgende jaren.”

De 40,3% studenten die na hun gestarte traject uitstromen zonder diploma, is volgens de UAntwerpen van alle tijden. “Daarom dat vandaag ook steeds vaker met zogenaamde ijkingen en instaptoet­sen wordt gewerkt, vooraleer aan een opleiding gestart kan worden. Die zijn niet bindend, maar geven de studenten wel een indicatie om hen juist te oriënteren. Die toetsen zijn relatief nieuw, we verwachten dat ze in de toekomst wel hun vruchten zullen afwerpen.”

Peter de Meyer

Woordvoerd­er UAntwerpen

‘‘Vandaag werken we vaker met instaptoet­sen, die in de toekomst vruchten zullen afwerpen.’’

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium