Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eindelijk opvolger voor verroeste Belgica

54 miljoen euro voor onderzoeks­schip dat tot vier keer groter wordt

- SENNE STARCKX

Ons land heeft een nieuw ‘drijvend laboratori­um’ besteld. Dus kan het versleten onderzoeks­schip Belgica binnenkort eindelijk naar de schroothoo­p. Voor de opvolger wordt 54 miljoen euro vrijgemaak­t.

De Belgica is het schip waarmee wetenschap­pers onze territoria­le wateren in de gaten houden. In 2015 liep de machinekam­er onder door een lek, een jaar later lag het schip maandenlan­g voor anker door pannes en onderhouds­beurten. Tien jaar geleden was het al pensioenge­rechtigd. Redenen genoeg dus om het schip te vervangen, besefte ook voormalig staatssecr­etaris Elke Sleurs (N-VA). Vandaag kondigen Sleurs’ opvolgster, Zuhal Demir (N-VA), en minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) aan dat de bouw van het nieuwe onderzoeks­schip eindelijk kan beginnen.

Het nieuwe schip wordt veel langer en groter dan de Belgica. “Het totale volume zal drie à vier keer zo groot zijn’, zegt Lieven Naudts, die voor het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwete­nschappen (KBIN) het onderzoeks­schip beheert. “Daardoor zullen verscheide­ne groepen wetenschap­pers onafhankel­ijk van elkaar kunnen werken. Bovendien zal het nieuwe schip

meer dan driehonder­d dagen per jaar uitvaren.” Vandaag is dat slechts tweehonder­d dagen.

Blauwe economie

Eerder dit jaar voer de Belgica naar Ierland om er onderzoek te doen naar ‘stille’ tsunami’s, in de Baltische Zee brachten wetenschap­pers de zuurstof- en metaalconc­entraties in kaart. De boot doet ook dienst als opleidings­schip voor mariene biologen, geologen en oceanologe­n.

Behalve het KBIN, krijgt ook het Instituut voor Landbouw- en Visserijon­derzoek (ILVO) veel vaartijd. “Voor de Europese Commissie volgen we de status van de commerciël­e visstanden op”, zegt Greet Riebbels van het ILVO. “Op basis hiervan worden de jaarlijkse visquota berekend.”

Die monitoring kwam de voorbije jaren meermaals in het gedrang. “De vispopulat­ies meten we door op gezette tijdstippe­n proefvangs­ten te doen op dezelfde plekken. Door de pannes met de Belgica dreigden deze tijdreekse­n onderbroke­n te worden.” Daarnaast

doet het ILVO met de Belgica ook onderzoek naar nieuwe vistechnie­ken en bestudeert het de invloed van windmolenp­arken, baggerwerk­en en zandwinnin­g op de mariene ecosysteme­n. Deze activiteit­en behoren tot de zogenaamde ‘blauwe economie’. Door de boom in deze sector is de werklast voor de Belgica toegenomen.

54 miljoen euro

De opvolger van de Belgica kost ruim 54 miljoen euro, een investerin­g die een flink extraatje betekent voor het zeewetensc­happelijke luik van Belspo, de federale overheidsd­ienst wetenschap­sbeleid. Dat luik moet het stellen met een jaarlijks budget van 7 miljoen euro. Belspo draagt de exploitati­een onderhouds­kosten, terwijl de bemanning en de havenfacil­iteiten vallen onder het ministerie van Defensie.

Het schip wordt in elkaar gezet op een scheepswer­f in het Spaanse Vigo. Welke naam het zal krijgen, is nog niet bekend. De oude Belgica, die in 1984 werd gebouwd op de oude Boelwerf van Temse, wacht wellicht een laatste meerplaats bij de schrootver­werker.

 ?? FOTO RR ?? Het nieuwe schip kan meer wetenschap­pers op hetzelfde moment tewerkstel­len en zal ook vaker kunnen uitvaren.
FOTO RR Het nieuwe schip kan meer wetenschap­pers op hetzelfde moment tewerkstel­len en zal ook vaker kunnen uitvaren.
 ?? FOTO BELGA ?? De Belgica is al tien jaar aan vervanging toe. De laatste jaren ligt het regelmatig maandenlan­g aan wal wegens pannes en onderhoud.
FOTO BELGA De Belgica is al tien jaar aan vervanging toe. De laatste jaren ligt het regelmatig maandenlan­g aan wal wegens pannes en onderhoud.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium