Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De grootste trofee van deze verkiezing­en

-

De president zelf heeft een grote boon voor Florida. Daar, in Palm Beach, is Mar-a-Lago, zijn exclusieve resort waar hij zo veel mogelijk tijd doorbrengt. Dit tweette Trump: “In Florida is er een keuze tussen Ron DeSantis (40), die aan Harvard en Yale gestudeerd heeft, een groots congreslid was en een groots gouverneur zal zijn, en een Democraat die een dief is en de burgemeest­er van het slecht bestuurde Tallahasse­e, naar het schijnt een van de meest corrupte steden in het land.”

Florida heeft al bijna 20 jaar een gouverneur van Trumps partij, maar nu ligt de Democratis­che Andrew Gillum (39) in de peilingen een procent of drie voor, en dan worden termen als ‘slecht bestuur’, ‘corruptie’ en ‘diefstal’ zo vaak mogelijk herhaald.

Florida heeft 21 miljoen inwoners en is misschien wel de grootste trofee in deze verkiezing­en. Gillum is een energieke, progressie­ve Democraat en de eerste zwarte gouverneur­skandidaat daar. Alleen is er ook echt een FBI-onderzoek naar corruptie in zijn stadsbestu­ur. Hijzelf wordt niet verdacht, maar zijn reputatie is wel besmeurd. DeSantis van zijn kant had het over de “apenstreke­n” van Gillum. Zijn sympathisa­nten deden ronduit racistisch­e telefoontj­es naar kiezers en hij was gedwongen zich te distantiër­en van de blanke nationalis­ten van wie Trump weigert zich te distantiër­en.

 ??  ?? Ron DeSantis Beschuldig­de tegenstand­er van “apenstreke­n” Andrew Gillum Eerste zwarte gouverneur­skandidaat in Florida
Ron DeSantis Beschuldig­de tegenstand­er van “apenstreke­n” Andrew Gillum Eerste zwarte gouverneur­skandidaat in Florida

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium