Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Moeten leerkracht­en die goed presteren een hoger loon krijgen? Zou u dit een goede stimulans vinden?

-

Beter in privésecto­r Leerkracht­en verdienen niet slecht, maar ook niet echt goed. Ik heb de laatste zestien jaar van mijn carrière voor de klas gestaan. In de privésecto­r is men heel wat beter af: met bedrijfswa­gen, computer, GSM, maaltijdch­eques, groepsverz­ekering, bijkomende ziekteverz­ekering, enzovoort.

ROGER D’JOOS, HERENTALS

Echte probleem aanpakken

Dit lijkt mij geen goed idee. Dit gaat voor veel prestatied­ruk en nijd zorgen, en dat heb je niet nodig in het onderwijs. Het lijkt me wenselijke­r om meer in te zetten op een betere en constructi­evere evaluatie en op het aanpakken van het échte probleem, namelijk de korte en vele jobwissels.

DENNIS SYSMANS, NIEL

Eerder een roeping

Leerkracht is eerder een roeping dan een beroep. De invloed op de ontwikkeli­ng van onze kinderen is niet te overschatt­en. Voor deze mensen is de voldoening die ze dagelijks uit hun job halen vooral hun verloning. Het vaststelle­n van beter presteren is echter haast onmeetbaar. Bovenal vrees ik dat loon zo een hoofdzaak kan worden. Een betere verloning voor elke leerkracht is dan correcter. Maar dan moet de vaste benoeming direct worden afgeschaft, zodat leerkracht­en die zonder inzet voor de klas staan, eruit kunnen.

TOM GEENS, KONTICH

Geen vat op

Die meerwaarde is volgens mij te veel afhankelij­k van factoren waar de leerkracht geen vat op heeft. Gezinssitu­aties, zwakkere leerlingen in een klas, het aantal leerlingen in de klas. Leerkracht­en hebben meer baat bij meer ondersteun­ing, minder administra­tie en minder veranderin­gen in leerprogra­mma’s en visies van de overheid.

FRANS GEERTS, MINDERHOUT

Niet te realiseren

Dat is zo moeilijk en delicaat. Het is zeker een discussie waard, maar ik heb het gevoel dat het idee komt van iemand die niet weet wat er echt gebeurt in de klas. Wie gaat dat objectief meten? Ofwel iedereen loonsverho­ging, ofwel niemand. Er zullen altijd goede, hardwerken­de en bezielende leerkracht­en zijn, net zoals er altijd zullen zijn die er de randjes aflopen. Een nobel idee, maar niet te realiseren. Maak liever de klasgroepe­n kleiner, zodat leerkracht­en terug kunnen ademen.

KRIS CLAESSENS, EKEREN

Gebrek aan goede evaluaties

Iedereen moet meer verdienen. Maar leerkracht­en die niet naar verwachtin­g presteren moeten eruit, wat nu te weinig gebeurd. Cijfers over ongunstige evaluaties zijn beschikbaa­r, het kleine percentage aan ongunstig geëvalueer­den geeft het gebrek aan waarheidsg­etrouwe evaluaties weer.

JOHAN DE TEMMERMAN, GEEL

Systeem wijzigen Zelf ben ik leerkracht in opleiding, na mijn

voltijdse job. Op de dag dat de omstandigh­eden binnen het onderwijs motiverend en belonend worden en de job als volwaardig wordt gezien, stap ik pas echt in het onderwijs, zoals vele studenten in de lerarenopl­eiding. Wijzig dus het systeem en beloon mensen voor hun werk.

PIETER VERBEEMEN, ANTWERPEN

 ?? FOTO VUM ??
FOTO VUM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium