Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bpost moet op zoek naar nieuw verhaal

- Patrick Van de Perre brieven@gva.be @PatrickVan­dePerre

Op het moment dat uw krant (hopelijk) in de brievenbus ligt, is het personeel van bpost gestart met een vijfdaagse staking. En als het een beetje tegenzit, worden dat tien dagen. In die periode zullen brieven en andere poststukke­n niet of veel te laat worden afgeleverd. Zoals steeds is een staking geen pretje voor wie iedere dag opnieuw een beroep wil of moet doen op de dienstverl­ening van een bedrijf of de overheid.

Deze acties komen niet uit de lucht vallen. Het personeels­tekort en de daarmee gepaard gaande hoge werkdruk voor postbezorg­ers zijn niet nieuw. De top van bpost heeft lange tijd de deur dicht gehouden voor overleg. Nu laat het bedrijf weten dat het de komende weken een grote reclamecam­pagne lanceert, in de hoop om bovenop de 250 mensen die dit jaar werden aangeworve­n, nog nieuwe mensen te kunnen verleiden tot een baan als postbode. Niet eenvoudig, want de post bezorgen is op dit moment niet de meest aantrekkel­ijke manier om aan de kost te komen. Maar er is meer aan de hand. In België worden dagelijks nog 8,1 miljoen brieven bezorgd. Dat lijkt veel, maar is het niet. Bpost heeft steeds meer concurrent­ie van mailverkee­r, dat langzaam maar zeker de rol van de brief overneemt. Dat betekent dat de postbodes op dezelfde route minder brievenbus­sen aandoen en dat van hen verwacht wordt dat ze naast hun ronde ook nog pakjes aan huis bezorgen.

Dat laatste is een enorme groeimarkt, die voorlopig evenwel nog lang niet rendabel is. En dat zal ook niet veranderen zolang onlinebedr­ijven tegen minimumtar­ieven aan huis blijven leveren. De directie van bpost staat voor een loodzware klus. Ze moet ervoor zorgen dat bpost een rendabel bedrijf is, dat niet door prijsknall­ers uit de markt wordt geprijsd. Een uitdaging die niet ten koste van het personeel mag gaan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium