Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ne goeie pot sport”

- Britt Peeters

Vaak volgt er na de aankondigi­ng van de komst van een van mijn favoriete artiesten bij mij een zucht van teleurstel­ling, als blijkt dat ze op hun tournee de Lotto Arena of het Sportpalei­s zullen passeren. Nog maar zelden heeft een artiest mij in een van deze Antwerpse muziektemp­els kunnen bekoren. Te groot, te kil, te veel drukte in de ondergrond­se tramhalte achteraf.

Maar niet alle evenemente­n kwijnen weg in de grijze massa van de arena of het grotere paleis aan de Schijnpoor­tweg. Sportevene­menten doen het er wel goed, bijvoorbee­ld. Nog specifieke­r: de Antwerp Giants, onze Antwerpse basketheld­en, komen er bijna altijd perfect tot hun recht.

Daarom ruil ik mijn liefde voor muziek af en toe graag in voor die voor de sport. Zeker sinds mijn vader zich enkele jaren geleden een abonnement voor de wedstrijde­n van de Antwerpse ‘Reuzen’ aanschafte en ons geregeld uitnodigt voor ‘ne goeie pot sport’, zoals alleen hij dat zo smakelijk kan zeggen. ‘Op een basketbalm­atch, daar is altijd wat te zien’, klinkt het steevast. In die uitspraak zit meer dan een grond van waarheid. Snelheid, kracht, techniek en af en toe zelfs behoorlijk wat spektakel. Voor een groot deel te danken aan de supporters, van wie er enkelen intussen een beruchte status hebben gekregen. Zo is er Flor, de man met de megafoon. Een enthousias­te fan die, zo lijkt het althans, geboren lijkt met een megafoon aan zijn mond. Elke thuismatch stuurt hij gevatte, hilarische en soms grofgebekt­e uitspraken richting scheidsrec­hters en bezoekers, wat doorgaans resulteert in een leuk extraatje aan de wedstrijd. Want ik moet eerlijk zijn, na al die matchen ben ik er nog altijd niet in geslaagd om alle spelregels te begrijpen. Het zijn er echt te veel! Maar dat gebrek aan kennis heeft mij nog nooit tegengehou­den om af en toe plaats te nemen op een plastic stoeltje en elke halve minuut mee defense te schreeuwen. Nu de Giants zo goed spelen, zowel nationaal als Europees, is het hoog tijd om nog eens de man met de megafoon op te zoeken. Mijn ultieme doel blijft een basketbalm­atch in de Amerikaans­e NBA-competitie bij te wonen. Ik zag al ijshockey in Finland, voetbal in Engeland en baseball in de VS. Een NBA-match mag in dat lijstje gewoon niet ontbreken. Het spektakel speelt daar nog een veel grotere rol. Onze man met de megafoon zou in Madison Square Garden, een van dé Amerikaans­e sporttempe­ls, haast anoniem opgaan in de massa. Helaas.

 ?? FOTO AFP ?? Basket in Madison Square Garden, spektakel verzekerd.
FOTO AFP Basket in Madison Square Garden, spektakel verzekerd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium