Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ongezien”

“Dit doen als kleine Belgische club:

- Van onze redacteur in Monte Carlo Ludo Vandewalle

Ivan Leko stráálde. De Clubtraine­r was vooral blij dat zijn ploeg eindelijk werd beloond voor de goede campagne die ze in de Champions League afwerkt. Het wordt nog leuk, ginds in Dortmund en thuis tegen Atlético. “En dit was niet eens onze beste wedstrijd in de Champions League.”

“We kwamen hier om te winnen”, zei Leko ferm. “We wisten dat Monaco niet goed bezig was. Dat zag iedereen. Maar toch is dit een droom. We hebben het hier niet over de eerste de beste competitie. Dit is de Champions League. Wij gingen op bezoek bij een grote club als AS Monaco. Als je dit kunt als klein Belgisch clubje, dan is dat ongezien. Historisch, niets meer, niets minder.” Nou, dat komt goed binnen.

Hoe kan je dit verklaren: een week geleden nog sputterend tegen STVV en vandaag dit historisch­e resultaat?

“Voetbal is heel moeilijk uit te leggen. Dat hoeft ook allemaal niet. Daarom houden we allemaal van voetbal. Je weet nooit wat er komt. Weet je, het was niet eens onze beste wedstrijd in de Champions League. Maar we verdienden het wel na onze eerdere goede matchen. Monaco was niet op zijn sterkst, maar een prutsploeg is het nu ook weer niet. Glik, Falcao, Chadli en Tielemans zijn toch fantastisc­he spelers?”

Klopt, maar na een halfuur stonden ze wel al 0-3 in het krijt.

“We hebben de jongste wedstrijde­n van Monaco bekeken en gezien dat ze problemen hadden, dat is waar. Maar één wedstrijd kan alles veranderen. Het is een kwestie van het juiste moment. En de Champions League is een andere competitie dan de Ligue 1.”

Toch, na dertig minuten is het toch gewoon nog rustig toeleven naar het einde.

“Ik was er toen nog niet gerust op, hoor. Er zijn genoeg voorbeelde­n uit het verleden waarin het nog is misgelopen. Ik was heel tevreden met de kwaliteit van ons voetbal, maar tijdens de rust heb ik wel nog eens gezegd dat onze eigen wetten gerespecte­erd moesten worden.

En dat de ploeg tot het uiterste moest blijven gaan.”

Vanaken met twee treffers, de trap van Wesley, de late goal van Vormer: wie is jouw man van de match?

“Ethan Horvath. Dat klinkt misschien vreemd, maar het is zo. De redding die hij deed toen het nog 0-0 stond, was voor mij heel belangrijk. Het was een van de sleutelmom­enten van de match. Net zoals het kunnen gaan rusten met die 0-3-voorsprong een sleutelmom­ent was. Of hoe we het eerste kwartier na de rust overleefd hebben.”

Club ligt op koers om Europees te overwinter­en. Kun je na deze zege nog naast die derde plek grijpen?

“Mathematis­ch is Monaco nog niet uitgeschak­eld. Ik durf te schatten dat we 70 tot 80 procent zeker zijn van die derde plaats. Maar we moeten goed blijven presteren in Dortmund en thuis tegen Atlético Madrid, dat zeker.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS FOTO PHOTO NEWS ?? Leko krijgt felicitati­es van een ontgoochel­de Tielemans.
FOTO PHOTO NEWS FOTO PHOTO NEWS Leko krijgt felicitati­es van een ontgoochel­de Tielemans.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium