Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Huisartsen slaan alarm: haal nu uw griepprik

Risicogroe­pen laten zich te weinig preventief vaccineren

- KARIN VANHEUSDEN

Het is nu de ideale periode om uw griepvacci­n te laten zetten, maar we doen dat nog veel te weinig. “In de risicogroe­pen bereiken we een vaccinatie­graad van ongeveer 50%, terwijl dat minstens 75% zou moeten zijn”, zegt Steven Haesaert van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen. De Hoge Gezondheid­sraad raadt zwangere vrouwen, 65-plussers, chronisch zieken en zorgperson­eel aan zich te laten vaccineren tussen 15 oktober en 15 november, voor het echte griepseizo­en aanbreekt.

Wie nog geen griepprik heeft gehaald, doet dat best nu. Ondanks de campagnes zien nog te veel mensen het nut van een vaccinatie niet in. “In de risicogroe­pen bereiken we een vaccinatie­graad van ongeveer 50%, terwijl dat 75% zou moeten zijn”, zegt Steven Haesaert van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen.

Het laatste bulletin toont aan dat de griep nog niet in het land is. Een ideale periode dus om je te laten vaccineren. De Hoge Gezondheid­sraad raadt zwangere vrouwen, 65-plussers, chronisch zieken en zorgperson­eel aan zich te laten inenten tussen 15 oktober en 15 november. Voor exacte cijfers is het nog te vroeg, maar de vaccinatie­graad blijft ook dit jaar te laag. Huisartsen zien nog dagelijks patiënten die het nut van een griepprik niet inzien. “Van 65plussers en van chronisch zieken krijgen we veel positieve respons”, zegt de Antwerpse huisarts Tom Jacobs. “Velen onder hen hebben al eens de griep gehad en weten wat het is. Ook de duidelijke communicat­ie over het belang van een griepvacci­natie voor die groep werkt.

Complicati­es

Hetzelfde met zwangere vrouwen. Zij zijn er zich van bewust dat complicati­es zoals een longontste­king zowel voor zichzelf als voor de baby gevaarlijk kunnen zijn. Meer problemati­sch is de groep 50-plussers, onder wie nog altijd het misverstan­d leeft dat je de griep pas krijgt na een prik.”

Volgens Steven Haesaert van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen blijven patiënten die niet geregeld bij de huisarts aankloppen een moeilijke groep. “Niet alleen ouderen lopen risico op complicati­es, dat geldt evengoed voor jongere patiënten met astma of diabetes. Ook rokers lopen risico. Vergeet niet dat een op de tien griepgeval­len een complicati­e zoals een longontste­king ontwikkelt. Griep en de

Pierre Van Damme

Vaccinoloo­g

‘‘Meer mensen moeten zich laten vaccineren. Artsen en apothekers spelen hierin een belangrijk­e rol.’’

gevolgen daarvan kunnen elk jaar tot vijfduizen­d slachtoffe­rs eisen.”

Nog een moeilijke groep is het zorgperson­eel. Onderzoek van de Universite­it Antwerpen heeft aangetoond dat slechts 54% van het personeel van de Vlaamse spoedgeval­lendienste­n zich laat vaccineren. “Die cijfers moeten beter, ook voor de patiënten met wie ze omgaan”, zegt vaccinoloo­g Pierre Van Damme. “Gelukkig zien we dat veel ziekenhuiz­en systemen ontwikkele­n om de drempel te verlagen. Er wordt meer op de diensten zelf gevaccinee­rd, en het laten schrijven van een motivatieb­rief waarom de griepprik wordt geweigerd, helpt ook. Ziekenhuiz­en die een griepprik combineren met een extra investerin­g in teambuildi­ng, halen een vaccinatie­graad boven 75%.”

Met een vaccinatie­graad rond 50% zijn we nog ver van het ideaal af. “Daarom moet verder worden ingezet op bewustword­ing en informatie. Artsen spelen hierin een belangrijk­e rol, maar ook apothekers”, aldus nog Pierre Van Damme.

Apotheker Philippe Van Reeth, voorzitter van de Koninklijk­e Apothekers­vereniging van Antwerpen: “We beschikken over software die een risicopati­ënt signaleert, zodat we het gesprek over de griepprik kunnen aangaan. Ook onze campagne en folders helpen, maar het is een traag proces.”

Viroloog Marc Van Ranst meent dat de griepepide­mie dit jaar ‘mild’ zal zijn, maar houdt het op een zeer voorzichti­ge voorspelli­ng. “Goed nieuws is dat dit jaar alleen viervoudig­e vaccins worden toegediend, waarin zowel twee influenza a- als b-stammen zitten. Vorig jaar zijn veel mensen met het drievoudig­e vaccin toch nog ziek geworden. Dat kan nu niet meer gebeuren.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ??
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium