Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Wever voert ook gesprekken met burgerbewe­gingen

StRaten-generaal, Ademloos en Ringland leggen hun wensen op tafel

- SACHA VAN WIELE

“Het is aan de burgemeest­er om de situatie tussen de partijen te ontdooien. Er mogen geen zaken op voorhand worden uitgeslote­n.”

Hoewel de politieke gesprekken over een nieuwe coalitie in Antwerpen al enkele dagen stilliggen, voert burgemeest­er en formateur De Wever (N-VA) volop gesprekken met middenveld- en belangenor­ganisaties. Daaronder: de burgerbewe­gingen stRaten-generaal, Ademloos en Ringland.

De laatste maal dat de topfiguren van Groen, sp.a, CD&V en Open Vld samenzaten met burgemeest­er Bart De Wever dateert al van meer dan een week geleden. Het was toen voor de technische toelichtin­g over de financiële situatie van de stad. In de stilte van het politiek overleg ontmoet de burgemeest­er vertegenwo­ordigers van het middenveld en belangenor­ganisaties.

Zo zat hij begin vorige week al samen met Manu Claeys en Peter Vermeulen van de burgerbewe­gingen stRaten-generaal en Ringland. Wim van Hees van Ademloos was verontschu­ldigd, maar had wel zijn mandaat gegeven. De burgemeest­er liet zich vergezelle­n door Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

“Onze boodschap aan de burgemeest­er

was zeer duidelijk”, zegt Manu Claeys van stRaten-generaal. “De engagement­en uit het Toekomstve­rbond (akkoord tussen de Vlaamse overheid en de burgerbewe­gingen over de mobiliteit in

en rond Antwerpen, red.) moeten prominent worden opgenomen in het nieuwe bestuursak­koord. Het gaat over wijkcircul­atieplanne­n, gezonde lucht, kwaliteits­volle openbare ruimte en strikte parkeernor­men. De doelstelli­ngen in het Toekomstve­rbond lopen dan wel tot 2030, maar de belangrijk­ste stappen moeten in déze legislatuu­r al worden gezet.”

Circulatie­plannen

De burgerbewe­gingen reikten ook een oplossing aan om die voor sommige partijen moeilijke engagement­en in het bestuursak­koord op te nemen. Claeys denkt aan ‘werkbanken’. “Het heeft geen zin om in een bestuursak­koord al zeer concreet wijkcircul­atieplanne­n vast te leggen”, zegt Claeys. “Dit is nu eenmaal een document voor een periode van zes jaar. In zo’n periode kan veel veranderen. Je kunt natuurlijk al voorbereid­ingen treffen om tot zo’n circulatie­plan te komen en dat doe je met ‘werkbanken’. Hierin zitten ambtenaren, mensen van de planningsc­el, bewoners en vertegenwo­ordigers van het district. Zij werken in een periode van achttien maanden een consistent plan uit dat ook over het nodige draagvlak beschikt.”

De vertegenwo­ordigers van de burgerbewe­gingen hadden het gevoel dat de burgemeest­er daadwerkel­ijk oren had naar hun verhaal. “De N-VA van vandaag is niet meer dezelfde partij als zes jaar geleden”, zegt Claeys. “Zeker naar mobiliteit en gezonde lucht is er voortschri­jdend inzicht.”

In de rand van deze ontmoeting werd ook een mogelijke coalitie tussen N-VA en Groen informeel besproken. Claeys wil daarover niet in detail gaan. “Ik heb de burgemeest­er gesuggeree­rd zijn tijd te nemen”, zegt hij. “Gooi zeker de handdoek niet in de ring voor de start van de inhoudelij­ke onderhande­lingen. Het is aan de burgemeest­er om de situatie tussen de partijen te ontdooien. Er mogen geen zaken op voorhand worden uitgeslote­n. Hij zal dus ook bereid moeten zijn om op bepaalde

Manu Claeys

StRaten-generaal

voorstelle­n in het sociaal beleid en rond diversitei­t bespreekba­ar te maken.”

“Discrete gesprekken”

Burgemeest­er Bart De Wever zou gisteren een aantal organisati­es hebben ontvangen, zoals de ondernemer­sorganisat­ie Unizo. Ook de autonome gemeentebe­drijven komen aan bod, zoals het Antwerpse vastgoedbe­drijf Vespa en het Havenbedri­jf.

Johan Vermant, woordvoerd­er van burgemeest­er De Wever, bevestigt dat er discrete gesprekken zijn met verschille­nde spelers. Dit past binnen het formatiepr­oces. Opmerkelij­k is dat de vakbonden ACOD en ACV Openbare Diensten, Samenlevin­gsopbouw, het Centrum Algemeen Welzijnswe­rk, Beweging.net en enkele middenveld­organisati­es uit de allochtone gemeenscha­ppen niet of nog niet zijn gecontacte­erd.

Het is niet duidelijk wat de opzet is van de burgemeest­er met deze gesprekken. Mogelijk zoekt hij nog input voor het uiteindeli­jke bestuursak­koord buiten de verkiezing­sprogramma’s van de mogelijke coalitiepa­rtners. Het kan ook zijn dat hij al op zoek is naar een draagvlak voor zijn nieuwe bestuursak­koord en Antwerpse coalitie.

Ondertusse­n wachten de onderhande­laars van Groen, sp.a, CD&V en Open Vld nog steeds op een nieuw initiatief van burgemeest­er De Wever.

 ?? FOTO BELGA ?? Burgemeest­er De Wever (rechts op de foto) ontmoette de verzamelde burgerbewe­gingen al eerder toen het Toekomstpl­an werd onderteken­d. Op dit beeld leggen Wim Van Hees (Ademloos), Koen Kennis (Antwerps schepen van Mobiliteit), Peter Vermeulen (Ringland), Manu Claeys (stRaten-generaal), Vlaams minister-president Geert Bourgeois en Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts de handen op elkaar.
FOTO BELGA Burgemeest­er De Wever (rechts op de foto) ontmoette de verzamelde burgerbewe­gingen al eerder toen het Toekomstpl­an werd onderteken­d. Op dit beeld leggen Wim Van Hees (Ademloos), Koen Kennis (Antwerps schepen van Mobiliteit), Peter Vermeulen (Ringland), Manu Claeys (stRaten-generaal), Vlaams minister-president Geert Bourgeois en Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts de handen op elkaar.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium