Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Paardenfok­ker verkoopt 9-jarige ruin aan Saudische prinses

Paardenfok­ker Marc Herrijgers verkoopt 9-jarige ruin James aan Saoudische prinses

- MARGO TILBORGHS

Gisterenmi­ddag vertrok een 9-jarige ruin voor een 7.000 kilometer lange reis naar de Verenigde Arabische Emiraten. Het paard, James van de Oude Heihoef, is geboren en getogen in de paardensto­eterij van Marc Herrijgers in Kalmthout. Het dier staat bij een Saoudische prinses een gouden toekomst te wachten.

De grote passie van Marc Herrijgers zijn paarden. In zijn stoeterij in Nieuwmoer worden ze gefokt en getraind om als springpaar­den deel te nemen aan grote competitie­s. Wanneer ze 8 of 9 jaar zijn, worden ze verkocht. Zo krijgen de paarden de kans om in een hogere klasse terecht te komen. “Daar- voor hebben ze een aangepaste training nodig op een niveau dat wij ze zelf niet kunnen aanbieden”, zegt Herrijgers. “Het zijn dure paarden en we willen het risico niet lopen dat een paard misschien geblesseer­d wordt.”

Het is al het derde paard van Herrijgers dat naar het buitenland verhuist. Eerder werd al een toppaard verkocht aan Amerikanen en Ieren. Dit keer werd de ruin verkocht aan Sheikha Fatima Bint Hazza Bin Zayed Al Nahyan. Deze Saoudische prinses is eigenaar van Shira’aa Stables, een bedrijf in het hart van Abu Dhabi. Het bedrijf heeft locaties over de hele wereld en biedt vijfsterre­nfacilitei­ten aan paarden, van jongongelo­felijk vee tot fokmerries, en topwedstri­jdpaarden.

“James is ondertusse­n de favoriet van onze stoeterij”, zegt Marc Herrijgers. “Hij heeft een groot vermogen en is in staat om een internatio­naal parcours perfect aan te kunnen. Bovendien springt hij goed en is hij snel. We hebben op dit ogenblik 35 paarden. Je moet het zien als een voetbalplo­eg. Af en toe wordt een speler verkocht aan een topploeg. Een goed paard wordt dan opgemerkt tijdens een wedstrijd. James werd gescout op een belangrijk­e wedstrijd. Via makelaars kwam dan de vraag of hij verkocht kon worden. Onze ruiter traint dagelijks vijf toppaarden en brengt ze tot een bepaald niveau. Zelf hebben we niet de mogelijkhe­id om het paard naar een nog hoger niveau te tillen. In de stoeterij van de Saoudische prinses zal James alle kansen krijgen. Hij wordt er verzorgd als een atleet.”

Voordat James een groene kaart kreeg voor Abu Dhabi, werd hij in de Oude Heihoef volledig gekeurd door een vierkoppig­e entourage van de prinses. Ook de toekomstig­e ruiter was daarbij aanwezig. James werd medisch en fysiek goed bevonden en werd gekocht in de hoop dat hij in 2020 kan deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokio. “Het zou fantastisc­h zijn mocht dat lukken”, zegt Herrijgers. “We zullen hem wel missen. Hopelijk vindt hij zijn draai en klikt het goed met de ruiter.”

Hoeveel de transfer hem heeft opgebracht, wil Marc Herrijgers liever niet kwijt.

Marc Herrijgers

Paardenfok­ker

‘‘In de stoeterij van die prinses zal James worden verzorgd als een atleet.’’

 ?? FOTO MARGO TILBORGHS ??
FOTO MARGO TILBORGHS
 ?? FOTO MARGO TILBORGHS ?? Marc Herrijgers (66) en zijn paard James van de Oude Heihoef. Het paard gaat een mooie toekomst tegemoet bij een prinses uit Saoudi-Arabië.
FOTO MARGO TILBORGHS Marc Herrijgers (66) en zijn paard James van de Oude Heihoef. Het paard gaat een mooie toekomst tegemoet bij een prinses uit Saoudi-Arabië.
 ?? FOTO MATI ??
FOTO MATI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium